Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

DSC0818
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

ACER JAPONICUM EN ACER PALMATUM : schitterende herfstkleuren bij de Japanse esdoorn

Oktober -– Herfstfeest voor de Japanse esdoorn.

Opvallend gekleurde bomen zijn er tijdens de herfst overal. Veel bladverliezende bomen verkleuren magistraal voor ze hun blad laten vallen. Enkele absolute herfstkleurtoppers behoren tot de esdoorns (Acer), een bomengeslacht met meer dan 150 soorten en vooral rijk vertegenwoordigd in Noord-Amerika en Japan. In de herfst is het oosten van Noord-Amerika één rood-gouden kleurenzee dankzij de esdoorns en een Japanse herfsttuin is zonder de betoverende esdoornkleuren ondenkbaar. Het rood herfstblad van de Acer saccharum ( suikeresdoorn) is hét motief van de Canadese vlag. Nog intenser rood is de herfstkleur van de echte rode esdoorn (Acer rubrum), eveneens uit Canada. De tot 30 m hoge Europese Noorse esdoorn (Acer platanoides) verkleurt in de herfst naar allerlei gele, rode en groene tinten tot uiteindelijk het goudgeel overheerst. Maar het summun van herfstverkleuring, zeker voor wat kleinere tuinen, bieden de Japanse esdoorns.

De weelde van Japanse esdoorns

Hun zeer fraai gevormde bladeren, hun zomer- en herfstkleuren en fantastische, vaak grillig gevormde takken, maakt het hebben van deze kleine bomen of sierheesters tot een waar genot. En als u weet dat in Japan speciaal hun fijn generfde hout voor bijzondere muziekinstrumenten wordt gebruikt, komt er nog als dimensie bij: de suggestie van sublieme muziek. De echte, natuurlijke (botanische) soorten worden nauwelijks nog gekweekt. Het zijn vooral honderden kweekvormen (cultivars) van drie soorten (Acer japonicum, Acer palmatum en Acer shirasawanum) die commercieel worden aangeboden. De Acer japonicum-cultivars hebben zeer fijn blad (met zeven tot twaalf lobben), een korte stam met grijze schors en de grillige, sterk kronkelende takken. De felle rood met goud overladen herfstbladeren van bijv. ‘Vitifolium’ zijn van een wonderbaarlijke schoonheid. Bij ‘Aconitifolium’ zijn de bladeren nog dieper ingesneden en warm robijnrood gekleurd . Acer palmatum-cultivars worden meestal wat hoger (tot 15 m), de takken groeien rechter omhoog, de schors neigt naar grijsbruin en de bladeren zijn vijf- tot zeventallig , diep gelobd en niet behaard, zoals bij Acer japonicum. Tal van cultivars ontwikkelen bronskleurige tot paarsrode herfstkleuren. Kleuren die ook bij veel kweekvormen uit de Acer Dissectum Atropurpureum-groep het hele jaar door te genieten vallen. Gezien het klimaat in West-Europa (uiteraard) anders is dan in Midden-Japan, zijn de herfstkleuren van de Japanse esdoorns bij ons niet ieder jaar even indrukwekkend. Dat heeft vooral met zon en warmte te maken. Wat dat betreft is de cultivar ‘Osakazuki’ van de derde Japanse soort (Acer shirasawanum, die sterk op Acer palmatum lijkt) een van de meest betrouwbare. Dit prachtige sierboompje heeft een attractief blad met zeven smalle, spitse lobben dat in het voorjaar zachtgroen uitloopt met wat brons of zachtrood langs de randen. Daarna wordt het volgroen (waartegen de felrode gevleugelde vruchten dan magnifiek afsteken) en in de herfst kleurt het schitterend scharlakenrood. Bij de Acer ‘Aureum’ is de herfstkleur eerder warm goud. Het is ondoenlijk om hier al de verschillende, prachtige cultivars te beschrijven die er zijn. Behalve de al even genoemde, soms zeer kleurrijke vruchten, is nog een aspect de moeite waard: de soms schitterende schorsen die ook ’s winters het tuinbeeld mee bepalen. Meer info over acersoorten

Opvallende schorsen

Acer palmatum ‘Sangokaku’ wordt koraalschors-esdoorn genoemd vanwege de magnifieke koraalrode schors van de jonge twijgen. Een esdoornsoort uit het oosten van Canada (A. pensylvanicum (tot 12 m hoog) heeft omhoog groeiende takken en een grijsgroene schors met helderwitte strepen. A. capillipes uit Japan heeft een iets anders getekende groen-met-witte schors. A. davidii uit China heeft een olijfgroene schors met brede witte strepen. De ondersoort grosseri heeft een olijfgroene schors met zilveren en groene strepen. Uit West-China komt A. griseum met een glanzende, koperkleurige, afschilferende schors. Deze prachtige sieresdoorn vertoont ook magnifieke rode herfsttinten en zo zijn we weer terug bij waar we mee begonnen. Sieresdoorns zijn fantastische bomen en de keuze is groot.

Weetje

De bekende plantkundige Linnaeus (Carl von Linné, 1707-1778) handhaafde de Latijnse naam voor esdoorn. Acer betekent bitter, maar ook scherp en dat zou verwijzen naar het gegeven dat lang geleden esdoornhout werd gebruikt voor de vervaardiging van speren.

Recent werd bewezen dat Acer zaden verantwoordelijk zijn voor een dodelijke spierziekte bij paarden ...opletten is dus de boodschap !

TIP

Natuurlijk zijn er veel meer bomen en heesters die prachtig herfstblad hebben: krentenboompjes (Amelanchier) bijvoorbeeld (oranjerood) of de kardinaalshoed Euonymus alatus (rood).

Tuintips voor oktober

Afgevallen blad vormt een goede bodembedekking (mulch) tussen de struiken. U kunt het ook composteren. Zorg dat er geen blad in de vijver waait (net erover). Hark het van het gazon en haal het ook weg bij groenblijvende vaste planten. Voor bladverliezende bomen, heesters en klimplanten begint nu de planttijd. Nog steeds gras maaien. Boombanden controleren. Winterdek over gevoelige vaste en andere planten aanbrengen. De laatste kuipplanten nu ook binnen zetten. Dakgoten schoonmaken (inwaaiend blad!). Meer lezen over tuintips voor de herfst

Colour your Life

Kleur je leven, kleur je tuin. Met een tuin geef je zelf letterlijk en figuurlijk kleur aan je leven. Vanuit deze gedachte is www.colour-your-life.nl ontwikkeld. Colour your life vertelt over de sierwaarde van tuinplanten, maar ook over het nut van planten in de tuin. Praktische en sfeervolle informatie over tuinplanten, om te gebruiken in de eigen tuin. Colour your Life wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.

AcerconspicuumPhoenixherfstkleurenbastVN
AcerjaponicumVNzonlicht
Acer palmatum 'Osakazuki'
Acer palmatum dissectum 'Garnet' herfstkleuren global picture
AcershirasawanumAureumcloseup
TaxodiumdistichummoerascypresVNN
Cornus controversa 'Winter orange' herfstverkleuring
LiquidambarstyracifluaPARASOLVNNNherfstkl

Cornus controversa 'Winter Orange' : ook tal van Kornoelje soorten geven schitterende herfstkleuren en zijn winterdecoratieve planten : meer lezen

Als er een sierboom is die met de Acers kan wedijveren dan is het ongetwijfeld de Liquidambar styraciflua -meer info

Taxodium distichum : hij is magistraal en staat met zijn voeten in het water : de enige echte moerascypres ...meer lezen

Acer conspicuum 'Phoenix', magistrale accentplant met prachtig gekleurde schors

Acer japonicum , brandend rood in de herfstzon.

Acer palmatum 'Osakazuki'

Acer palmatum dissectum 'Garnet' herfstkleuren

Acer shirasawanum 'Aureum'

Home België Verenigd Koninkrijk