DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

AFSLUITINGEN ONDERHOUD

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

OPRIT en TUINPADEN

 

PLANTENFOTO'S EN INFO

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

 

HAGEN : onderhoudswerkzaamheden : snoeien , vormsnoei, verjongingssnoei, bemesten...

imagesaspx

Hagen in de tuin zijn meestal met een bepaald doel aangeplant , ze dienen om een begrenzing aan te duiden, schaduw te bezorgen, windbescherming , geluidswering te bezorgen of inkijk van buren te voorkomen.

Tenzij men over een rijkelijk budget beschikt en volwassen exemplaren kan aanplanten zal het meestal enkele jaren duren vooraleer de haagplanten hun functie volledig waarmaken. Het is van belang de jonge planten in hun ontwikkeling te helpen.

Bereid de grond waarin geplant gaat worden zorgvuldig voor, doe dit zeker enkele weken voor de planttijd. Graaf een sleuf ( voor jonge planten volstaat meestal 40 - 60 cm diep voor ouder plantgoed zal dit 60-90 cm bedragen),meng onderaan het plantgat goed verteerde stalmest, voeg bij het opvullen en planten nog wat algemene organische mest of speciale hagen mest met Mycorrhiza schimmels toe. De jonge planten zullen het eerste jaar nog flink wat toezicht behoeven, ze zijn immers door de geringe worteloppervlakte nog sterk gevoelig voor droogte. Hulp hierbij kan een stevige mulchlaag (of goed verteerde compost) zijn, soms wordt ook geplant in gaten in vezeldoek of plastiek. Ook druppelbevloeiing kan een (makkelijke) oplossing bieden. Vergeet de eerste jaren ook niet in het voorjaar te bemesten en indien nodig de mulch of compostlaag aan te vullen om het concurrerende onkruid geen kans te geven.

Bescherm de jonge planten indien nodig ook tegen vraat van konijnen en andere knaagdieren, jonge haagplanten staan in de winter en vroege lente bij deze dieren vaak op het menu (bij gebrek aan andere malse gerechten in deze ook voor hun barre periode)

Formele hagen:

De meeste bladverliezende haagplanten( Carpinus betulus = haagbeuk, Craetagus monogyma = meidoorn, Fagus sylvatica = beuk, Berberis thunbergii...) hebben een nogal bossige groei en zullen na het planten met een derde worden teruggesnoeid. In de tweede winter dient dit opnieuw te gebeuren, hou er steeds rekening mee de zijkanten in een schuine hoek te snoeien zodat de onderzijde het breedst is ( en ook voldoende licht krijgt ) .

Tip: het is bijzonder handig om tussen 2 stevige palen een touw te spannen en dan pas de bovenkant te gaan snoeien, eens men aan de slag is kan de positie van waaruit men de haag bekijkt immers voor optisch bedrog zorgen en lelijke afwijkingen in de formele snoei tot gevolg hebben.

Wanneer snoeien ?

Snoeien doe je het best op een bewolkte dag (vooral bij zomersnoei) , gebruik steeds vlijmscherp snoeimateriaal (beperken van snoeiwonden) , vergeet ook je snoeimateriaal niet te ontsmetten, zeker als je er recent zieke planten mee gesnoeid hebt.

De meeste formele hagen worden 2 x per jaar gesnoeid, éénmaal in de lente en éénmaal in de herfst - al is dit wel afhankelijk van de soort haagplant (zie onder)

* Buxus microphylla : - twee tot drie keer per jaar te snoeien

* Leylandi cypres : - twee tot drie keer per jaar te snoeien

* Escallonia : - na de bloei

* Ilex (hulst ) : - aan het eind van de zomer

* Ligustrum (liguster) : - twee tot drie keer per jaar te snoeien

* Taxus baccata : - eenmaal in de zomer en eenmaal in de herfst

* Lonicera : - twee tot drie keer tijdens het groeiseizoen

* Carpinus betulus(haagbeuk)- één keer eind zomer

* Craetagus (meidoorn) : - twee keer - in zomer en in herfst

* Fagus sylvatica (beuk) : - één keer aan het eind van de zomer

* Quercus ilex ( steeneik) : - één keer in april en één keer in september .

 

Informele hagen zullen vaak over fraaie bloemen en vruchten beschikken en zijn ook belangrijk omwille van deze sierwaarde, meestal zal dan ook direct na de bloeiperiode gesnoeid worden .

 

* Lavandula ( lavendel ) : - vroeg tot halverwege voorjaar snoeien

* Cotoneaster lacteus : - na de vruchtzetting

* Rosa (rozenhagen) : - in de lente, verwijder ijle, dunne scheuten

* Ribes sanguineum : - na de bloeiperiode - verjongings snoei

* Potentilla fructicosa : - in het voorjaar (lente )

* Berberis darwinii : - na de bloeiperiode

 

Verjongingssnoei : bij verwaarloosde en compleet verwilderde warrige hagen kan een drastische verjongingssnoei zich opdringen. Let op niet iedere plant reageert positief op verjongingssnoei ( reageren hier niet goed op : Lawsoncipres, Leylandcipres, Lavendula, Thuja plicata...) - Groenblijvende hagen verjongen halverwege de lente en bladverliezende in de winterperiode.

 

Bemesten van hagen :

Net als alle andere heesters dienen ook haagplanten om in goede conditie te blijven van de nodige voeding voorzien te worden. Bij de meeste haagsoorten volstaat een bemesting in het voorjaar en de nazomer. Bij jonge planten wordt vaak een speciale hagenmeststof toegediend, deze bevatten Mycorrhiza schimmels die de wortelgroei bevorderen en in symbiose met de wortels leven (vooral beukhagen apprecieren dit ten zeerste ! )

Bij volwassen planten volstaat vaak het toedienen van tuincompost, oude stalmest of een organische meststof met magnesium. De organische grondstoffen zullen dan langzaam in het bodemleven opgaan en uiteindelijk door de plant als voedingstof opgenomen worden.

Door regelmatig te bemesten voorkomt men dat hagen kale plekken krijgen, geelbruin verkleuren (gebrek aan magnesium) en houdt men ze in een goede gezondheid.

Wie vergeten is in het voorjaar te bemesten, kan dit nog doen direct na de eerste snoeibeurt .

Bemesting Tips Hagen:

* bemest uw hagen langs weerszijden van de haag

* hark de meststof lichtjes in (voorkom wegvloeien)

* maak de ingeharkte grond eens goed nat .

* let er op dat er geen mestkorrels op de onderste bladeren blijven liggen, tik de

plant even met een bamboestok aan (voorkomen van verbranding )

Ilexaquifoliumhulstinformelehaag

Ilex aquifoleum( hulst) is een traaggroeiende groenblijvende haagplant

Prunuslusitanicadetail

Prunus lusitanica angustifolia (portugese laurier), maakt als wintergroene heester, steeds meer opgang als bladhoudende haagplant

GUnneraenbuxus

Buxus sempervirens - een van de meest toegepaste formele haagplanten (traaggroeiend)

tuinvoorcaravan

Lonicera is een stevige groeier en kan als laagblijvende haagplant toegepast worden

ligustrumtexanum
prunuslusitanicaangustifoliabloei

Ligustrum japonicum 'Texanum' is een ideale kustplant, groenblijvend en in de lente heerlijk geurend bloeiend - snoeien gebeurt na de bloei.

DubbeleLeylandihaagvn

Prunus lusitanica angustifolia of in de volksmond 'Portugese Laurier' lijkt wel dé haagplant van de toekomst te worden. De heester is bladhoudend, kent een mooie bloei in de lente, winterhard en vraagt weinig onderhoudsnoei. Meestal worden de struiken op een 70cm afstand geplaatst.

Een klassieker van enkele decennia terug, de traditionele 'Leylandii' haag., hier in dubbele rij geplaatst

RosaAnneHarkness
Craetagushaagmeidoorn Taxusbaccatahaag2

Rosa 'Ann Harkness' floribunda -trosroos, tot 1,2m hoog kan ook als informele haag aangeplant worden

Crataegus monogyna - informele meidoornhaag met geurende witte bloemen in de lente en rode bessen in de herfst. - vrij snel groeiend.

Taxus- baccata - taxushagen zijn strak en formeel, traaggroeiend, maar hebben ook te lijden van tal van plagen.

HaagvormQuercusIlexHugoMaes

Quercus Ilex - steeneik, hulstbladige eik , deze groenblijvende eiksoort groeit zeer bossig en leent zich ook perfect voor (strakke) of losse haagvormen en vakbeplanting, de onderkant van de bladeren is mooi , viltig grijswit tot zilverwit.

DSC0827
Quercusilexhaag
QuercusilexstruikvormeikelzilverkleurigeonderzijdebladHugoMaes
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk