DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

HOUTBESCHERMING

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

OPRIT en TUINPADEN

 

PLANTENFOTO'S EN INFO

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

 

VIJVER ONDERHOUD

imagesaspx

Een op de zeven Vlamingen of Nederlanders beschikt in de tuin over zijn eigen vijver, een bijzondere blikvanger en een wonderbaarlijke biotoop voor planten, salamanders, kikkers, padden, libellen en soms watervogels.

Indien deze vijver over een doordachte constructie beschikt, een goede ligging en een evenwichtige balans tussen water, planten, vissen en ingewaaid dood organisch materiaal, zal het vijveronderhoud vrij beperkt zijn.

Verwijderen van bladeren en afstervend organisch materiaal.

In de herfst ingewaaide bladeren van naburige bomen dienen liefst voor het intreden van de vorst verwijderd te worden . Dit kan het best met een grootmazig net , waarbij het zaak is om de verwijderde bladeren goed te inspecteren op kleine visjes, salamanders en andere nuttige dieren die zich hier in verscholen hebben. Doe deze klus steeds als er de komende dagen géén stevige vorst verwacht wordt, door het omwoelen van de bodem kunnen immers kwalijke gassen (rottingsgassen) ontstaan die dan door dunne ijslaag niet meer kunnen ontsnappen en vissterfte tot gevolg kunnen hebben.

Vooral eikenblad gaat bij het rottingsproces een kwalijk looizuur verspreiden dat de vijver niet ten goede komt, verwijderen dus .

Uiteraard kan wie echt in een bosrijke omgeving woont, tijdens de maanden november en december een (lelijk) net over de vijver spannen en zo een massale invasie van bladeren en heel wat onderhoud arbeid voorkomen.

Een goed uitgebalanceerde vijver kan het rottingsproces van alles wat in de vijver zelf groeit zonder problemen aan ( moerasplanten beter afknippen en naar composthoop voeren, zodanig dat bladeren niet inwaaien )

De winter en aanhoudende vorst : onderhoud werkzaamheden

Bij een voldoende grote vijver is het aan te raden om iedere 4-5m een stuk vijveroppervlak sneeuwvrij te maken, wanneer het water te weinig licht krijgt kan immers zuurstofgebrek ( geen assimilatie meer) optreden . Bij kleine vijvers een strookje sneeuwvrij houden. Na langdurige vorst en dan plotse dooi, zal steeds een rottingsproces optreden waarbij het water voor enkele dagen bruin kleurt, geen paniek na enkele dagen is dit meestal opgelost.

Hak geen gaten in het ijs ! De trillingen zitten gevangen in de kom van uw vijver en kunnen bij vissen ernstige inwendige verwondingen veroorzaken. Om de zelfde redenen is het ook af te raden op het ijs te gaan lopen , tenzij u natuurlijk over een hele grote vijver van enkele honderden m2 beschikt.

In de vijver heerst onderaan een constante temperatuur van rond de 4°C, hou dit zo, laat geen pompen in de winter draaien.

Herstelwerk aan de vijverwand

Een plots verlies van waterniveau kan op een lek duiden . Bij rubberfolies kan dit vrij eenvoudig met een stukje reservefolie en dubbelzijdig kleefband hersteld worden.

Bij voorgevormde vijvertjes kunnen barsten ontstaan als de grond onder de vijver uitgespoelt is, zorg dat de bedding weer ok is en herstel de barst met glasvezelreparatieset.

Bij betonvijvers kunnen fijne haarscheurtjes ontstaan, repareren met cement en behandelen met waterdichtingsproduct is dan aan de orde.

Een goede waterkwaliteit behouden.

Bij een vijver met een goede balans tussen planten en dieren zal het water zonder onderhoud vele jaren goed blijven. Wordt dit evenwicht verstoord door bijvoorbeeld een massa niet opgeruimd organisch materiaal (bladeren) , dan zullen de gevreesde algen het hoofd opsteken. De oorzaak bestrijden is dan het eerste punt, zorgvuldig alle dode organisch materiaal ruimen en aldus de voedingsbodem voor de algen wegnemen, zorg tevens dat er voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn (of blijven na de onderhoudsbeurt), drijfplanten en waterlelies kunnen eveneens helpen.

Indien dit niet helpt , onderzoek dan het water met een vijverset, bij extreem zure waarden (alkalisch) kan het noodzakelijk zijn de zuurtegraad éénmalig met in de handel voorhanden zijnde middelen te verbeteren.

Die vervelende draadalgen of wieren duiken weerom op ! In tegenstelling tot wat vele vijverbezitters denken zijn wieren helemaal niet schadelijk, integendeel het zijn zuurstofplanten en bieden een ideale schuilgelegenheid voor jonge visjes, salamanders en dikkopjes. De bruine kikker deponeert er zijn eitjes en de vissen kunnen er moeilijk aan.

Volgroeide wieren stijgen naar het oppervlak, gaan rotten en zinken dan weer naar de bodem, op korte tijd ( enkele weken ) is het hele proces voorbij en de vijver een goed bacterieleven rijker.

Bij een teveel aan draadalgen kan je ze makkelijk met een stok (ronddraaien) een hark of net verwijderen. Leg ze naast de vijver of beter opgerold onder een steen in de vijver, ze gaan dan weer hun natuurlijk proces volgen en rotten en de voeding blijft in de vijver.

Chemische bestrijding is niet aan te raden want dan ga je sowieso ook je eigen zuurstofplanten bestrijden !

Wieren of draadalgen komen steeds van buiten de vijver, in het stof, de aarde rond de vijver zitten de kiemen. Zorg er dus voor dat er niet teveel stof in de vijver kan waaien!

Pompen of bewegend water zorgen er voor dat stofdeeltjes die reeds naar de bodem gezakt waren weer opgewoeld worden en zich tot draadalgen kunnen ontwikkelen !

Kortom een beetje preventieve arbeid de onderhoudswerkzaamheden heel wat verlichten !

 

Interessante links : *vijver soorten - folies, aanleg, tips - klik hier

*vijverfolie merken en leveranciers - klik hier

*water-en moerasplanten kwekerijen in Belgie - klik hier

*water-en moerasplanten kwekerijen in Nederland - klik hier

* de vijvertuinen van Ada Hofmann - klik hier

* zwemvijvers - ontdek er meer over via Google documents : klik hier

waterleliethuis
pontederiacordata2
kikkerkeien2
vijvergif
P1220193
P1130832
DSC0849
vijverlevenmaart
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk