DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Historische tuinen

 

Botanische tuinen

 

Romantische tuinen

 

Rozentuinen

 

Watertuinen

 

Vasteplantentuinen

 

Exotentuinen

 

Ecologische siertuinen

 

Tuin en Kunst

 

Combinatie tuinen

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Planten info en foto's

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

Vlaanderen is gedurende vele eeuwen een wereldcentrum van de tuincultuur geweest. Heel wat schilderijen en werken van onze grote meesters zijn stille getuigen van deze botanische hoogconjunctuur.

imagesaspx

 

De eersten die de tuin hoog in het vaandel droegen waren de kloosterorden. In hun 'hortus conclusus' (ommuurde tuin) vinden we een kruidentuin (naast de apotheek), een moestuin, boomgaard en hoenderhof. De moestuin bevindt zich tussen de boomgaard en het hoenderhof.

Tijdens de Renaissance wordt de wereld alsmaar groter, ontdekkingsreizen en contact met andere culturen zorgen er voor dat talrijke exotische en vreemde planten Europa bereiken. Botanica wordt een echt vak en vooral Vlaanderen (de Nederlanden)kent een aantal grote botanici. Karel van Saint Omer, heer van Moerbeke, Dranouter en Moerkerke – waarvan Lobelius schreef dat hij zijn gelijke niet had onder alle kruidenliefhebbers, zou als een der eerste een schitterende verzameling aquarellen laten aanmaken die ook vandaag nog bewondering oproept. Matthias de l' Obel (Lobelius) getuigt in zijn in 1576 uitgegeven werk Plantarum su stipium historia, dat de Nederlanden beschouwd kunnen worden als de grootste winkel van Europa en over alle bekende botanische rijkdom beschikken. Bovendien bestempelt hij in dit zelfde werk ons ook als ware grootmeesters in het kweken en telen van planten.

Enkele van onze grote botanici zijn o.a. Pieter van Coudenberge (apotheker uit Antwerpen, die vanaf 1548 een schitterende privétuin van 2ha aanlegd te Borgerhout) Geraard van Veltwijck ( 1505-1555), Jan de Briançon uit Mechelen, Rembert Dodoens (eveneens uit Mechelen, botanist en geneesheer en uitgever van ' Cruydenboeck',Anselmus Boetius de Boodt uit Brugge, Lobelius, Clusius....

Welstellende patriciers krijgen in de 15 de en 16de eeuw groeiende belangstelling voor het buitenleven , buitenverblijven met siertuinen en nutstuinen zijn in. Overal onstonden 'huyssen van Playsantie'.

Lobelius prijst o.a ook de tuinen van Marnix, heer van St-Aldegonde, Jan van Hoboken, Marie de Brimeu, prinses van Chimay, waar reeds in 1581 tulpen en fritillaria’’s bloeiden !

In de 17de en 18de eeuw zullen eerst de strakke geometrische tuinen uit Frankrijk en later de romantische Engelse landschapsstijl overvloedig toegepast worden in onze contreien. (zie historische tuinen).

In de 19de eeuw voert de pomologie hoog tij, honderden nieuwe rassen fruitbomen worden in Belgie verworven. Onder Engels impuls veroveren ook allerlei bloemen onze tuinen en komt door de import uit China ook de rozencultuur in de mode. In diverse steden ontstaan plantentuinen( Gent- Leuven- Antwerpen) . De 'hortus Gandanensis' wordt het eerste tuinbouwcentrum van België, deze Gentse plantentuin is ook een stimulans voor de Gentse tuinbouw, die onder impuls van Louis van Houtte ( 1810 -1876) zorgt voor het ontstaan van een bloeiende handel in azalea's, camelia's en begonia's. In Wetteren onstaat in dezelfde periode dankzij de inzet van Adolphe Papeleu ( 1811-1859) de grootste Belgische boomkwekerij voor fruit- en sierteelt, wat de aanzet zal worden tot de op heden belangrijke Wetterse boomkwekerijsector !

Ook in Brugge , dat de industriele revolutie aan zich zag voorbijgaan ontstond een bijzonder bloeiende hofbouwindustrie. Flandria (begin 20ste eeuw -grootste kwekerij ter wereld), Vincke-Dujardin en Sanders (orchid king) behoorden tot de absolute wereldtop. Begin van de 20ste eeuw werden te Brugge dan ook verschillende Floraliën georganiseerd, waarvan de laatste in 1957 en de fakkel op dit vlak voorgoed door de Gentse tuinbouw werd overgenomen .

Ook op het vlak van tuinarchitectuur liet Vlaanderen zich niet onbetuigd ! In de persoon van Jacques Wirtz beschikken we over een tuin-en landschapsarchitect met wereldfaam. In opdracht van de Franse president Mitterand realiseerde hij het ontwerp voor de Parijse Jardin du Carrousel et des Tuileries (bij Louvre) en de herinrichting van de tuinen van het Elisé. Een ander paradepaardje is de tuin van het UZA in Antwerpen.

De tuin als verlengde van de woning

De laatse 20 jaar is de tuin aan een enorme opmars toe, de tuin werd een onderdeel van de leefruimte, een extra ruimte om zijn persoonlijkheid in te ontplooien met een boeiende variatie aan vaste planten, waterpartijen, tuinkamers, patio's waar het heerlijk is om te genieten van de vele vrije tijd. Net als de plantenzoekers van de voorbije eeuwen schuimen tuinfanaten de vele plantenbeurzen af op zoek naar het nieuwe, het onbekende.

Het resultaat daarvan kan men jaarlijks bewonderen tijdens de opentuindagen waar vele particulieren hun tuinen voor bezoek openstellen.

delobelm

Lobelius (De Lobel)

hortusconclusus

De tuin in de middeleeuwen

Ster

Ster appel

borderfoto

De vaste plantenborder

Vele van de in deze site vermelde Vlaamse tuinen zijn te bezoeken tijdens OPEN TUINEN 2016 - voor een beknopt overzicht per provincie klik hier

Uw eigen tuin aanmelden : klik dan hier

Enkel tuinen die minstens enkele dagen per jaar toegankelijk zijn worden kunnen zich aanmelden !

 

Sterke kwalitatieve planten online kopen : plantenwebshop.be

meer info:

Plantenkwekerijen.be

Gezonde niet geforceerde planten vind je meestal bij plantenkwekerijen, ontdek meer dan 1000 kwekerijen op onze site. .

Meer info: www.plantenkwekerijen.be

 

'De Vlaamse Vasteplantenvereniging, uw gids in de wereld van planten en tuinen'

meer info:

TUINBEURZEN EN PLANTENBEURZEN KALENDER 2018 : onze selectie van interessante tuinbeurzen in België, Frankrijk en Groot-Brittannië : meer info

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 België Verenigd Koninkrijk
Share/Bookmark