DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

AFSLUITINGEN ONDERHOUD

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

OPRIT en TUINPADEN

 

PLANTENFOTO'S EN INFO

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

imagesaspx
P1110807

Azalea indica - niet winterhard.

DSC0815

Hydrangea's werden tot eind jaren 60 voornamelijk als kuipplant gekweekt

agapanthusmaurice
P1130258

Ontdek bijzondere kuipplanten en exoten voor het terras en balkon !

fotopagina : klik hier

Hosta's en Agapanthus geven een extra dimensie in pot

P1220351

Palmbomen in pot kunnen bij strenge winters veilig ondergebracht worden

P1200093

Artisanale terracota potten zijn vaak vrij duur- maar wintervast !

Grote plantenbakken in cortenstaal walfilii

Hedendaags en ambachtelijk : WALFiLii ontwerpt handgemaakte plantenbakken, vuurschalen en decoratieve elementen in staal en cortenstaal. Creaties met een eigenzinnige, tijdloze, luxueuze uitstraling , het summum van artisanale expertise en contemporaine creativiteit.

item3
Beehappylaatjetuinzoemenkort

KUIPPLANTEN ONDERHOUD : verpotten, drainage, bemesting, watergift

Sinds in de jaren tachtig de containerteelt overal zijn intrede deed, is het aantal planten dat zich leent tot potplant of kuipplant enorm toegenomen. Dit gaat van een- of tweejarigen , vaste planten, sierheesters tot bomen , uiteraard is de potgrootte en vorm nauw verbonden met de soort plant die er rijkelijk moet in kunnen groeien en bloeien.

Algemeen mag gesteld worden dat hoe groter de pot is, hoe beter de planten zullen groeien en hoe minder water dient gegeven te worden. Kleinere potten voor alpiene planten, eenjarigen enz..hebben dan weer het voordeel makkelijk verplaatsbaar te zijn en in mooie arrangementen geplaatst kunnen worden.

Onderhoud : De potgrond, watergift en voeding dient afgestemd te worden op de soort plant, voor grote potten of kuipen is het handig deze bovendien op een verrijdbaar plateau te zetten, dit vermakkelijkt de schoonmaak van de standplaats en laat toe nieuwe arrangementen te creëren.

Verpotten: In de pot beschikt de plant slechts over een beperkt aantal( goede) potgrond, voeding raakt uitgeput, en wortelgroei stagneert na een zekere tijd. Bij langlevende potplanten zal normaal iedere 2 jaar verpot dienen te worden. Potgronden met leem zijn het duurzaamst, gebruik ook traagwerkende meststoffen.

Een vuistregel is dat de pot waarin een plant komt te staan of verpot wordt minstens 5cm breder en hoger dient te zijn dan de vorige pot . Vergeet in ieder geval niet drainage gaten te voorzien en leg dan een laag potscherven over deze gaten, een stuk gaas onderaan de pot kan handig zijn om regenwormen of andere insecten te verhinderen de pot langs onder binnen te dringen.

Duw de aarde naast de kluit aan, duw niet op de kluit zelf, zorg dat er minstens 5cm ruimte tussen de grond en top van pot blijft voor een makkelijke watergift, een laagje grit of mulch van 2cm kan de verdamping serieus beperken en watergift verminderen.

Plant de plant steeds even diep als hij voorheen stond, zorg er voor dat bij geënte planten de entplaats boven de grond blijft opdat de onderstam niet zou uitlopen. Heeft de plant een steun nodig, breng deze dan aan voor de potgrond wordt toegevoegd, gebruik elastisch bindtouw en voorkom schuurwonden, het bindsel boven een horizontale tak aanbrengen voorkomt dat het bindtouw kan zakken.

Water geven : pot - en of kuipplanten beschikken slechts over een beperkte watervoorraad en zijn daarom voor hun water van de tuinier afhankelijk ! Zelfs als het geregend heeft moeten sommige planten met grote bladeren nog begoten worden, de bladeren zorgen er immers voor dat het water buiten het potmedium druipt. Planten die tegen muren of op vensterbanken staan, bevinden zich vaak in de 'regenschaduw' en ontvangen nog eens tot 50% minder regen.

Een eenvoudige tip is de vinger in de pot te steken en voelen of de potgrond nog voldoende vochtig is. Bij hoge temperaturen of veel wind zullen de meeste potplanten één tot tweemaal per dag water nodig hebben. Geef geen water op de bladeren , maar op de potgrond of in een schotel onder de pot (capillaire werking) . Let op met leidingwater dit kan voor sommige zuurminnende planten te veel kalk bevatten, gebruik hier regenwater. Er bestaan handige druppelsystemen voor kuipplanten.

Bemesten :

Planten in leemgrond zullen vaak lang over voldoende voeding beschikken, de meeste potgronden zijn echter vaak turfmengsel, waarin de voedingstoffen sneller uitvloeien. Een drietal keren per jaar vloeibare mest toevoegen is dan aan te raden, in het begin van de groei, de lente en volle zomer. Ook bladvoeding( sproeien met water en verdunbare meststoffen op het blad) kan uitgeputte planten een nieuwe kick geven - sproei steeds als de zon weg is, anders kunnen brandvlekken ontstaan.

Potplanten verzorgen:

Knip in de lente door vorstbeschadigde takken of stengels weg, verwijder dor blad ( dit zijn infectie haarden voor schimmels) .

Het uitknijpen van zwakke scheuten of snoeien van verwarde stengels zorgt voor een bossige krachtige groei. Klimplanten dien en regelmatig aan het steunmateriaal aangebonden te worden om windschade te voorkomen

Verwijder verdorde bloemen en voorkom zaadvorming die de plant te veel energie kost, extra herbloei zal de beloning zijn.

Controleer de planten regelmatig op ziektes of insecten. Slakken huizen vaak onder de potten, controleer dit regelmatig en vernietig de slakken, bij ziektes of virussen is het aan te raden eerst een organische of biologische bestrijding aan te wenden.

Winterbescherming :

Bij stevige winters kunnen potplanten ( zelfs winterharde) flink wat schade oplopen als de pot helemaal doorvriest. De simpelste bescherming is de pot uiteraard bij guur winterweer onder glas in de koude serre onder te brengen (of in veranda) . Grotere planten kunnen worden beschermd met vliesdoek, de pot zelf kan geisoleerd worden met stro of jute. Vergeet ook in het voorjaar de planten niet te beschermen, vaak lopen de temperaturen overdag op en beginnen onze kuipplanten op hun beschutte plaats reeds vroeg uit te lopen, de nachten kunnen echter nog lang vrieskou produceren en bescherming met vliesdoek is dan absoluut noodzakelijk. Let ook op voor de koude en droge oostenwinden die de jonge scheuten danig kunnen toetakelen.

Er zijn ook kwekers die tegen een kleine vergoeding ruimte in hun serre aanbieden om grote exoten op de juiste manier de winter door te helpen.

Leuke kuipplanten voor het terras of patio : foto's en info

DSC0704

Hydrangea's of Hortensia's zijn schitterende terrasplanten, die maandenlang bloei bieden en zich in een grote pot of plantenkuip best thuis voelen .

Meer lezen over deze prachtige heesters : www.hortensiakwekerij.be

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk IMG0472 IMG0130 HydrangeaRenateSteinigerfototuinpoort IMG0118 IMG0128 item3