DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

ONTWERP

 

AANLEG

 

ONDERHOUD

 

GAZON ONDERHOUD

 

HAGEN ONDERHOUD

 

STRUIKEN & BOMEN ONDERHOUD

 

VASTEPLANTENBORDER ONDERHOUD

 

VIJVERONDERHOUD

 

TERRASVLOER ONDERHOUD

 

AFSLUITINGEN ONDERHOUD

OPRIT en TUINPADEN

 

TUINMACHINES ONDERHOUD

 

TUINCONSTRUCTIES

 

PLANTENFOTO'S EN INFO

 

STRUIKEN EN BOMEN - ONDERHOUD WERKZAAMHEDEN. - snoeien, leiden , bemesten.

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

imagesaspx

Sierbomen en sierstruiken geven een tuin duurzaamheid, ze bieden hoogte en structuur en zijn vaak langlevende planten in de tuin.

Het onderscheid tussen beide wordt vaak omschreven door het feit dat sierheesters houtige planten zijn die in tegenstelling tot bomen meerdere takken hebben die vanuit de basis vertrekken en bomen amper één. Toch zijn er ook vele sierheesters die gesnoeid worden tot eenstammige met een kroon en tal van bomen die meerdere basisstammen ontwikkelen. Een ander criterium is de hoogte, maar ook hier zijn er voorbeelden van sierheesters die heel wat hoger opgroeien dan bepaalde boomsoorten.

Sierbomen en sierheesters worden vaak omwille van hun sierwaarde of architecturale uitstraling aangeplant, indien u de juiste exemplaren voor uw tuin uitgekozen hebt, is het dan ook van belang deze in optimale conditie te behouden.

1. Sierbomen

De steunpalen :

Na de aanplant zullen de meeste sierbomen van een stevige steun voorzien worden, bij kleinere bomen kan een stevige paal met boomband van plastic of rubber volstaan, zorg er dan wel voor dat de paal niet tegen de schors kan schuren (gebruik een afstandblokje, of bindt de paal in een achtvorm met de boomband ) Hou er ook rekening mee dat door de wind het bindsel zou kunnen zakken, bindt daarom indien mogelijk boven een horizontale tak ( die zakken van boomband verhindert).

De steunpaal plaats je steeds aan de overheersende windzijde (om schuren tegen paal te voorkomen, meestal is dit in onze regionen de westzijde, onder invloed van gebouwen en het microklimaat in uw tuin kan dit soms verschillen, hou daar rekening mee !

Grotere en oudere bomen worden bij de aanplant meestal voorzien van een 3tal steunpalen in driehoeksvorm.

 

Bescherming van de stam van jonge bomen

Jonge bomen hebben de eerste jaren soms te lijden van konijnenvraat ( of andere knaagdieren), bescherm de schors daarom tegen vraat met kippengaas, fijnmazig plastic gaas of een boomkoker van afbreekbaar plastiek.

Verzorging van bomen eerste jaren na aanplant

* Jonge bomen dienen in droogte periodes voldoende water te krijgen , het volstaat niet om een halve minuut met de tuinslang het bladerdek te besproeien, laat liever gedurende een 15 tal minuten de tuinslang zachtjes lopen, zodanig dat de grond echt doordrongen wordt , of breng een druppelbevloeing systeem aan. Jonge bomen hebben in het groeiseizoen tijdens droogte periode wekelijks minimum 70 tot 80 liter water nodig per m2

* Om een optimale groei te bekomen dient men ook de omliggende grond onkruid en grasvrij te houden , een dikke compost of mulchlaag kan hier wonderen verrichten, niet alleen remt u de onkruidgroei, ook de verdamping wordt tegengegaan.

* Vooral jonge bomen op arme grond (zandgrond) hebben nood aan een goede bemesting . Bomen die daarentegen mooie bloemen produceren zullen baat hebben bij een extra gift van Kali en Fosfaat. Goed verteerde stalmest, compost en een luchtlaag worden daartoe in de herfst in een 5 tot 10cm dikke laag rondom de stam gelegd, laat echter een kleine oppervlakte direct rond de stam vrij. Meestal beperkt men zich tot het toedienen van mest tot juist onder de kroonoppervlakte, bij oudere bomen volstaat het in een cirkel van enkele meters rond de stam te bemesten.

* Verwijderen van wilde scheuten en uitlopers : tal van bomen zijn geënt op een onderstam, uitlopers van onder de entplaats of vanuit de wortels van deze onderstam groeien meestal sneller dan de takken van de ent, verwijder deze daarom vanzodra u ze bemerkt. Andere niet geënte bomen zoals bepaalde prunus variëteiten lopen ook uit via de wortels en produceren ‘wortelbroed’ , u kan deze gebruiken voor een extra boomje of indien niet gewenst gewoon bij de basis af te breken of weg te snoeien.

* Waterloten ontstaan vaak uit slechte snoeiwonden, belangrijk is om de snoeiwonden steeds met entwas of wondbalsem af te dekken. Jonge waterloten kan men makkelijk verwijderen.

* Bescherming tegen wind -en vorstschade

Jonge bomen van winterharde soorten kunnen tijdens harde winters soms ook wat bescherming gebruiken, hou ouder de boom hoe dikker de schors en natuurlijke bescherming . Een eerste hulpmiddel kan een goede windbescherming zijn, door het plaatsen van windbrekers ( schutting met gaas, houten hekwerk, wilgenvlechtwerk, of tijdelijke constructies met noppenfolie ) , verder kan je de bomen ook inpakken met jutte en de basis met stro afdekken. Ook vliesdoek kan bij bijzondere strenge winters soelaas brengen.

ClerodendrumtrichotomumClosduCoudray3

Clerodendrum trichotomum

DSC0027

Sierbomen in arboretum 'Het Leen'

BetulusinarboretumKalmthoutinwinter2014vnn

Papierberken in arboretum Kalmthout

BetulapendulaTristisherfstkleur

Betula pendula Tristis

LiquidambarstyracifluaLaneRobertshabitusherfstkleurenvnnnn

Snoeien van sierbomen

Vooral bij jonge bomen kan het zaak zijn oordeelkundig te snoeien om een mooie evenwichtige vorm te bekomen. Subtropische bomen groeien vaak heel snel en enkele jaren snoei overslaan kan vergaande gevolgen hebben. Groenblijvende bomen (bladhoudende) zullen meestal weinig snoei behoeven, bij jonge kroonbomen daarentegen zal het soms belangrijk zijn in de eerste jaren de zijscheuten voorzichtig terug te snoeien (meestal worden de onderste volledig weggesnoeid en de middenste gedeeltelijk om dan in het tweede of derde jaar volledig weggehaald te worden en een mooie gave hartstam te bekomen )

Bij tal van gezonde bomen volstaat het om zieke en dode takken te verwijderen, deze vormen immers vaak infectiehaarden, volwassen bladverliezende bomen kan je het best door een treeworker of boomchirurg laten behandelen. Vaak zullen zij deze oudere exemplaren op deskundige wijze uitlichten dwz het teveel aan takken in het midden van de boom weghalen, naar binnenroepende scheuten verwijderen.

Coniferen hoeven eens ze aangeslagen zijn omzeggens niet worden gesnoeid tenzij ze als haagplant fungeren, palmbomen behoeven eveneens geen snoei , enkel dode bladeren verwijderen door bij de stam af te knippen.

Geknotte bomen snoei je het best jaarlijks of tweejaarlijks terug, dit stimuleert nieuwe mooie scheuten, te lang wachten met snoeien kan scheur tot gevolg hebben.

Leibomen zullen eens ze gevestigd zijn en de takken met elkaar verstrengeld zijn toch nog een jaarlijkse verzorging nodig hebben. Verwijder dode takken en nieuwe nodeloze groei op de stam, snoei takken die buiten het kader en latwerk komen tot één knop terug , bindt nieuwe takken aan het latwerk vast, snoei scheuten die voor of achterwaarts groeien terug tot op zijwaartse knoppen. Vergeet je dit jaarlijkse onderhoud dan zullen de bomen snel weer evolueren naar hun natuurlijke vorm.

Snoeivormen dienen vrij regelmatig én nauwkeurig worden gesnoeid, bij ingewikkelde buxus of taxusvormen kan dit in het groeiseizoen om de zes weken noodzakelijk zijn. Minder complexe snoeivormen volstaan meestal met een twee tot drietal snoeibeurten.

Liquidambar 'Lane Roberts'

PrunussubhirtellaAtumnalisRoseaglobalpicture2
Ginkgobilobaherfstkleurvncitadelpark

Prunus subhirtella autumnalis 'Rosea'

P1230401
Ligustrumtexanumjulikweksterken amerikaanseeikherfstkleuren
Atalantavlinderopvlinderstruiknice

Een open boomvorm is vooral bij fruitbomen extra van belang, om alle vruchten evenveel zon te bieden - foto: kweker Jan Sterken monstert deze appelboom vooraleer te snoeien tijdens een snoeiworkshop voor de VVPV.

De Buddleja, vlinderstruik of vlinderboom zorgt voor een ware toevloed van vlinderssoorten in je tuin -foto's en info

Sierheesters en sierbomen zijn niet alleen van architecturaal belang in de tuin ze kunnen in de herfst ook een prachtige kleurpallet tentoon spreiden - op de foto 'Amerikaanse eik' Meer herfstverkleuring foto's

In de kuststreek doen vele sierheesters en sierbomen het niet zo goed, ligustrum texanum heeft weinig last van de climatologische omstandigheden - meer kustheesters - info

Ginkgo biloba , Japanse notenboom, waaierboom, eendepootboom..., de boom die de atoombom op Hiroshima overleefde op amper 1km van het epicentrum en na enkele weken weer blad vormde.

DSC0039
adameneva Betulaermaniicloseupschors AbiesKoreanakegels

In arboreta worden sierbomen en loofbomen op educatieve wijze voorgesteld en geconserveerd, ook België telt tal van boeiende botanische tuinen en arboreta

Fruitbomen zijn van alle tijden en de zin om in een lekkere plukrijpe appel te bijten eveneens - voor meer info over oude appelrassen

logowidabo

Tal van bomen hebben ook een bijzonder decoratieve schors : Berken, Eucalyptus, Prunus , Acer..

Een bijzondere plaats nemen de coniferen in, deze wintergroene bomen kleuren de wintertuin

Walfiliimetalenpottendakterrasboom

Widabo bvba : grondwerken en graafwerken , ontbossing, nivelleringswerken, drainage, aanleg verhardingswerken, sierbestrating , aanplant nieuwe bomen.

Tal van bomen kunnen ook in duurzame, grote potten of bakken opgekweekt worden , mits uiteraard ieder jaar de nodige voeding en watergift oordeelkundig toegediend wordt ...WALFiLii is een belgisch producent van duurzame metalen plantenbakken met een schitterende architecturale look.

item3
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk IMG0472 IMG0130 HydrangeaRenateSteinigerfototuinpoort IMG0118 IMG0128 item3