DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Picardie

 

Normandie

 

Nord Pas de Calais

 

Ile-de- France

 

Parijs

 

Bretagne

 

Pays de la Loire

 

Centre France

 

Bourgogne

 

Rhône Alpes

 

Aquitanië

 

Languedoc-Roussillon

 

Provence- Alpes- Côte d' Azur

 

Alsace

 

Auvergne

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

fransetuinen
imagesaspx

Mooie tuinen en parken in Frankrijk -

Net als het Verenigd Koninkrijk beschikt ook Frankrijk over schitterende historische domeinen en prachtige tuinen en parken. De Franse formele tuinstijl maakte furore tot ver buiten zijn landsgrenzen !

Tuinen te bezoeken in Picardië : dep. Somme - Oise - Aisne

pxPicardiePosition

In de luwte van de Parijse hoofdstad beleefde Picardië een rijk gevuld verleden, getuige hiervan zijn de talrijke kastelen, oude stadscentra met middeleeuwse straten en schitterende parken die door de Franse grootmeesters in de tuinarchitectuur à la Française ontworpen werden : nl. A. Le Nôtre ( Chantilly en Versigny ) Gilles Clément ( Jardins de Valloires in Argoules) , Louis –Martin Berthault (Parc de Compiègne ) .

De herrinering aan de bloedige slagvelden van de Somme ver achter u latend kan u genieten van talloze groententuinen, kruidentuinen, landschapsparken, rozentuinen, zeldzame bomen, waterpartijen en fonteinen in schitterende Franse stijl ! Dat deze regio inspiratie biedt bewijzen de talrijke schrijvers zoals Alexandre Dumas, Jules Vernes, La Fontaine, Racine....die er vandaan kwamen.

Château et Parc de Chantilly

Het kasteel van Chantilly is niet alleen geroemd omwille van zijn werken van oude meesters, zijn paardenraces en internationaal vuurwerkconcours, dÈ attractie is uiteraard de schitterende 17- 18de eeuwse hoge baroktuin van de hand van de grote Franse landschapsarchitect André le Nôtre.

De landschapstuinen van Chantilly hoeven in pracht en grootte zeker niet onder te doen voor deze van Versailles, als bindend element tussen de gebouwen gebruikt Le Nôtre ‘ reflecterend water’ dat in overvloed aanwezig was door gebruik te maken van ‘La Nonette’ ( een zijrivier van de l’Oise) . Het ‘ Grand Canal’ van Chantilly is met zijn 2,5 km dan ook heel wat indrukwekkender dan dit van Versailles.

Tijdens de restauratie ( 1819) ontwierp architect Victor Dubois de Engelse tuin op een gedeelte van de tuin van Le Nôtre dat tijdens de Franse revolutie vernield was. In het hart van deze Engelse tuin treffen we ‘ L ile d’amour met zijn schitterende gazons, fonteinen, buxushagen en beeld van Eros. Eveneens in de Engelse tuin vinden we ‘ Le temple de Vénus’ , aan de oevers van een mooie waterpartij met zwanen verrijst een Romeinse tempel met een antiek beeld dat de godin van de liefde voorstelt.

De afstanden op het domein zijn echter zo onmetelijk dat het quasi onmogelijk is om alles op één dag te bezoeken, de aanwezige miniatuurtrein of paard en wagen kunnen enig soelaas bieden en een boottrip van ca 30 min op ‘ Le Grand Canal) biedt ongetwijfeld wat leuke ontspanning.

Tuinen te bezoeken : iedere dag behalve dinsdag

Van 4 april tot 1 november : 10u tot 20 u

Van 2 november tot 31 maart : 10 u 30 tot 18 u

Tarieven : klik hier

Voor meer info omtrent het domein : klik hier

ChateaudeChantillygarden
ChateaudeChantilly007
Youtubelogo

Video impressie Chantilly - klik hier

Parc Jean Jacques Rousseau -( Ermenonville, Picardie)

Dit 18de eeuws arcadisch landschapspark (Engelse stijl) ,dicht bij de abdij van Chaalis ,verwijst naar de droomtuin uit J.J. Rousseau’s boek ' La Nouvelle Eloise '– 1761). Het was ongetwijfeld het eerste Engelse landschappark in Frankrijk, een stijl die perfect paste bij de opkomende romantiek en Rousseau’s roep naar een leven in verbondenheid met de natuur. Dankzij zijn vriend en maecenas de markies van Girardin kon Rousseau op het domein van Ermonville leven en werd hij er later ook begraven op het eiland omgeven door populieren en weilanden. Het kasteel is momenteel als hotel uitgebaat en de omliggende domeinen door de Touring Club de France. Op het domein vindt u o.a. de Tempel der filosofen ( een bewust onafgewerkt bouwsel ter ere van Montaigne , iedere zuil vertegenwoordigt een filosoof (Newton, Descartes, Voltaire, Montesquieu, Rousseau...)

In de loop der tijd werd dit domein meer en meer een pelgrimsplek.

 

Voor meer info omtrent het domein : klik hier

tempelderfilosofenrousseau
Youtubelogo1

video Parc J.J. Rousseau

eilandrousseau

Les Hortillonages -( Drijvende Groentetuinen - Amiens, Picardie)

Wie eens iets anders wenst dan de klassieke tuinbezoeken zal tijdens de excursie in ‘ Les Hortillonages’ bijzonder aangenaam verrast zijn. Deze tuinen zijn enkel te bezoeken met een 10m lange platbodem die u door een netwerk van brede irrigatiekanalen zal voeren.

Deze kanalen werden begin 20ste eeuw ontworpen om de vele duizenden groentetuinen van de prive eigenaars van water te voorzien, ook nu nog zijn tal van de tuintjes privÈ eigendom. Het is een prachtig schouwspel om glijdend over het water , tussen waterlelies,treurwilgen en siergrassen de uitbundige potager tuinen langs de kanaaloevers te bewonderen. Het gebied is zo’n 300ha groot en omvat meer dan 55 km kanaaltjes, (waarvan er tijdens de tocht slechts 2,5 bevaren worden) nog slechts een 10tal tuinders zijn professionelen, de andere tuinen zijn volkstuintjes geworden .

Voor meer info omtrent het domein : klik hier

pxAmiensjardindanslesHortillonnages1

Creative Commons License-Vassil

pxHortillonnagesdAmiens190908Chalet2
Youtubelogo2

Video Les Hortillonages

Le Jardin de Claire -( De tuin van Claire - Beauchamps, Picardie)

In het dorpje Beauchamps waar Picardie en Haute Normandie elkaar raken bevindt zich een leuk tuintje dat Jean ,de huidige eigenaar, samen met zijn moeder passioneel verder uitbouwt. Je vindt er rozenvarieteiten, asters, hortensias, helleborussen, pioenen, rhododendrons, cyclamen en vele andere sierheesters en vaste planten die langzamerhand de plaats ingenomen hebben van de moestuin van weleer .

Tuin te bezoeken van 1mei tot 28 juni – iedere zaterdag en zondag ( alsook feestdagen)

Toegangsprijs: 4€ - kinderen beneden 12J : gratis , kinderen > 12 jaar = 2€ Voor meer info: klik hier

jardinclaire

Les jardins du château de Bagatelle -( Abbeville, Picardie)

Aan de rand van Abbeville bevindt zich het kasteel van Bagatelle, een 18de eeuwse ‘folie’ van textielmagnaat Josse van Robais. Om zijn belangrijke klanten te ontvangen liet hij midden in het groen enkele gebouwen optrekken , zonder keuken of kamers, het was tenslotte in het begin maar ‘une bagatelle’ .Bij het kasteel in roze tinten horen 10 ha tuinen met tal van parterres vol rozen, buxus en een kamer met 96 lindes bij een waterpartij.

Naast dit eerder formele gedeelte 'à la française' bevat het park ook een Engelse 19de eeuwse tuin met tal van zeldzame oude bomen, tricolore beuken , Montpellier Esdoorns en Cypriotische platanen.

Tuinen te bezoeken van 1 juli tot 31 augustus : ieder dag van 14u tot 18 u ( behalve dinsdag)

Toegangsprijs kasteel : volwassenen 4 € - kinderen jonger dan 12jaar : 2,5 €

Toegangsprijs park : gratis.

Meer info: klik hier

Bagatelle4
Bagatelle3

Interesse in een stukje Franse tuincultuur ?

Klik dan alvast Franse tuinstijl

Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk
Share/Bookmark