De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

Kildrummygardenshighlands
imagesaspx
picdirk210074
picdirk210044
Youtubelogo
Koetsenhuis

Tuinen te bezoeken in

de Schotse Highlands

Tuinen in de Schotse Higlands.

Met slechts 250.000 inwoners is dit gedeelte van Schotland het dunst bewoonde deel van het UK. De ongerepte wilde natuur met zijn ruige bergen, heidevlaktes , grillige kusten, pitoreske vissersdorpjes én vooral de stilte werken aanstekelijk, wie er ooit geweest is, komt zeker terug.

Het hele landschap is getuige van een rijke (bloedige) geschiedenis, de Keltische naamplaatsen verwijzen in overvloed naar de invallen van de Vikingen . Het Clan-systeem met zijn Macdonalds, Mackenzies, Mackays, Sinclairs en vele andere werd door sir Walter Scott geromantiseerd, maar vaak waren het ‘echte gemeenschappen’ met mini legertjes die al dan niet de kant van de Engelsen of Jacobijnen kozen.

In dit deel van Schotland bewonder je indrukwekkende landschappen, schilderachtige kusten en archeologische verwijzingen naar het verste verleden van de mens.

Dat in dit blijkbaar onherbergzaam gebied toch prachtige tuinen te ontdekken zijn hebben we te danken aan de warme golfstroom en de hoge windschermen ( coniferen , muren, hagen) die door de tuineigenaars opgetrokken werden om hun botanische juweeltjes tegen de vaak heersende winden van 160km / uur te beschermen.

Andere tuinen die zeker de moeite lonen om te bezoeken :

Cawdor Castle Garden

Dunbeath Castle Gardens

Dunrobin Castle Garden

Inverewe Garden

Krachare Gardens

Langwell Garden

Leckmelm Shrubbery and Arboretum

 

Binnenkort meer info over deze tuinen.

Abrachian Garden and nusery (Loch Ness side -Inverness IV3 - 8LA )

Mooie woodland garden met annex kwekerij in de onmiddelijke nabijheid van Loch Ness en Inverness (9km). De tuin staat vol met planten die de familie Davidson uit de landen waar ze voorheen geleefd hebben meegebracht hebben (Nieuw Zeeland- Falklands) met tal van Olearias, Pittosporums, Phormiums, Gaultheria….

Bezoek is gratis voor leden van de RHS.

In de kwekerij vindt men vele planten uit de tuin met zeldzame collecties van ouderwetse Primulas, Auriculas, Helianthemums en winterharde geraniums.

 

Tuin te bezoeken van februari tot november (van 9u - 19u of in de winter maanden tot zonsondergang )

 

Website : www.Lochnessgarden.com

KiliananwaterfallphotoAbrachiannursery
Abrachiangardensummer
Abrachiannurserysummer

Attadale Gardens - Strathcarron, Wester Ross, Higlands

Attadale Gardens is een traditionele tuin van 8,1 ha met moderne beplanting gelegen nabij Loch Carron en profiteert er volop van de warme golfstroom.

In wat eens een laat 19de eeuwse tuin was met slingerende paden over heuvels vol coniferen en rhododendrons, wist de huidige eigenares Nicolette Macpherson , met hulp van rampzalige weersomstandigheden en stormen in de tachtiger jaren (1984- 1989) een echte kunstenaarstuin te realiseren , ontworpen om volop te genieten van het prachtige uitzicht op het eiland Skye.

Op de plaats waar vele eerbiedwaardige coniferen ontworteld waren werd een netwerk van vijvers aangelegd op aangeven van landschapsontwerper Michael Innes. Er kwam een rode en groene moestuin, een Japanse tuin, een verzameltuin van varens en bospaden omzoomd met Meconopsis en ook de verzonkentuin werd eens grondig onder handen genomen en voorzien van een nieuwe zonnewijzer.

Er is verder nog een orangerie voor de tropische planten en een tunnelserre waar ook planten (vooral varens) gekocht kunnen worden

Tuinen te bezoeken van april tot eind oktober : 10 u - 17u30

Gesloten op zondag -

Meer info omtrent Attadale Gardens : klik hier

AttadalegardensNieuwezonnewijzer
Attadalewaterfalls
Attadalegardensfrontaanzichthuis
Attadalesunkengarden

Ardtornisch Gardens – Lochaline, Morvern, Highlands , Scotland

Deze tuin uit de laat 19de eeuw bevindt zich in een prachtig natuurlijk landschap met lange vergezichten over zee, de loch , de rivier en beboste valleien. De oorspronkelijke tuin was eigenlijk aangelegd om vanuit zee te ontdekken, waarbij de torens van Ardtornisch House boven een halve cirkel van groenblijvende bomen uittorenden.

Er is het jaar door veel te beleven in deze bijzondere tuin maar een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de lente met tal van bloeiende narcissen en vroegbloeiende rhododendrons, later op de voet gevolgd door tal van hybride rhodo soorten en geurende bladverliezende azalea’s. Er valt trouwens ook een mooie primula tuin te bewonderen .

In mei starten ook de campanulla’s, Hoheria, Eucryphias, Davidia, Cercidiphyllum en Enkianthus.

In de herfst valt een waar kleurenfestival te bewonderen dankzij de vele Acers, Prunus, Sorbus, Cotoneaster en Berberis soorten.

Op het domein zijn ook appartementen en huisjes te huur.

Toegangsprijs : 4€ volwassenen – te bezoeken van Maart tot November van 08u tot 20u.

Meer info zie website : www.ardtonishgardens.co.uk

Ardtornishhouse
Ardtornishprimulagarden
Ardtornish3

Castle of Mey- Thurso-Caithness- Scotland - KW148XH

Deze 3,8 ha grote tuin was tot haar dood het landgoed waar de Queen mother 'Queen Elizabeth' zich tijdens de zomer het liefst terug trok, het was ook het enige kasteel of landgoed dat Queen Elisabeth ooit zelf aankocht. Het is het meest noordelijke kasteel van het Britse vasteland met zicht over Pentland Firth en de Orkney eilanden, de natuur kan hier lelijk huishouden en winden tot 140km/uur zijn meer regel dan uitzondering. De tuin is volledig omringd door een 4 meter hoge muur en binnen de tuin zorgen vele heggen voor de nodige windbreking en bescherming tegen de zoute lucht.

De omwalde tuin is in de klassieke schotse stijl opgebouwd met de groententuin in het midden en de vasteplantenborders en fruitbomen aan de zijkanten, er zijn ook 2 rozentuinen, heel wat leifruit, tal van astilbes, primula's,dahlia's, clematis en .. oude rozen , dé absolute favoriet van de Queen Mother nl. Rosa 'Albertine' ontbreekt uiteraard ook niet.

Ook het kasteel kan bezocht worden, er is tevens een tearoom, een 'castle shop' en een dierencentrum.

Tuin en domein zijn te bezoeken van 1 mei tot 30 september met uitzondering van de dagen van 26 juli tot 13 augustus, dan is het kasteel privé voor de koninklijke famillie. - Openingsuren van 10u20 tot 16u .

Meer info :www.castleofmey.org.uk

CastleofMeygreenhouse
CastleofMey
CastleofMeytuinen
Home België Verenigd Koninkrijk item11b Koetsenhuis
Share/Bookmark