De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx
Youtubelogo1

Tuinen te bezoeken in

Noord Engeland

Youtubelogo

Movie Lake district

Movie Moors &Dales

 

Noord-Engeland is betoverend met zijn groene heuvels en heidevelden in de Yorkshire Moors en Dales, de prachtige natuur van het Lake District, de imposanten structuur van Hadrian’s Wall en de woeste hoogten van de North Peninnes in Northumberland.

Stadsmussen kunnen zich dan nog verkneukelen in de historische stad York en enkele andere kleinere steden in de directe omgeving zoals Harrogate , Ripon en Kingston-upon – Hull. In de populaire Dales en Moors vinden we ook 2 prachtige natuurgebieden waar de Engelsen tijdens het weekend de benen strekken.

Net als in de rest van Engeland zorgt het milde klimaat ,een grote hoeveelheid regenwater en een rijke en diverse bodemgesteldheid er voor dat planten zich hier bijzonder snel thuis voelen en tuinfanaten ook in Noord Engeland bijzonder aantrekkelijke tuinen zullen ontdekken.

.

dales4

 

Tuinen in Northumberland

NorthumberlandNationalPark

 

Northumberland grenst in het noorden aan Schotland en was door de eeuwen heen het tafereel van menige bloedige veldslag tussen Engelsen en Schotten. Het was ook eens het centrum van de Britse koolmijnen, maar vandaag de dag is het een wilde landelijke regio, due met zijn 62 inwoners per Km2 het dunstbevolkte gebied van Engeland vormt. Een vierde van het county is beschermd als Nothumberland National Park (1030km2), een ‘ area of outstanding beauty’ die zich uitstrekt van de Schotse grens tot voorbij Hardrian’s Wall.

Hadrian's Wall - klik hier voor een docu -film

webmap
Pergola

Whalton Manor (Whalton, Morpeth, Northumberland)

Alhoewel Whalton Manor uit de 17de eeuw dateert, is het vooral bekend geworden omwille van de architecturale vernieuwingen door Sir Edwin Luytens ( 1908), die samen met Gertrude Jekyll ook de tuinen zijn huidige samenstelling en vorm zou geven.

In deze tuinen in Northumberland vinden we o.a. een hexagonaal zomerhuisje van de hand van Sir Luytens, een 35m lange pioenenborder, een rozentuin met vele thee hybriden en klimrozen, een 75m lange Nepeta border, een ‘courtyard pergola’ met ‘Morning Jewel’ rozen… verder ook nog tal van sierheesters, Clematis en in de lente talloze bloembollencombinaties. Whalton Manor is ook lid van de ‘Passionate Gardeners group’.

Voor meer informatie : klik hier

Voor bezoekfaciliteiten : eerst contact nemen aub:

norton@whaltonmanor.fsnet.co.uk

mainborder

Belsay Hall (Belsay, Northumberland)

12 ha grote romantische tuin met Italiaanse stijl, Griekse invloeden een dramatische mijntuin en een wilde Robinson tuin.

In deze tuin in Northumberland heel wat levermos, tongvarens, palmbomen en kornoeljes, verder ook nog een croquetbaan, wintertuin en magnolia terras. Belsay Hall zelf is een klassieke villa in Griekse stijl , die nog volop gerestaureerd wordt. Het kasteel ( Belsay Castle ) is een charmante ruine uit de 15de eeuw en getuigenis van het Jacobijnse verleden , boven de toren heeft men een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

Tuin te bezoeken :

1 april tot 30 september- iedere dag van 10 u – 17u.

1 oktober – 1 november : iedere dag van10 u – 16 u

2 november – 31 maart : 10 u – 16 u - Donderdag, Vrijdag, Zaterdag en Zondag.

Toegangsprijs volwassenen : £ 6,5 - kinderen £ 3,30

Voor meer info: klik hier

Belsayhall

Creative Commonse license 3.0 Glen Bowman

belsaygardens

Bide-a-Wee Cottage (Stanton, Netherwitton, Morpeth Northumberland)

Deze 8000 m2 grote informele tuin in een oude zandsteengroeve is het levenswerk van Mark Robson. Reeds als prille tiener begon hij in de groeve rondom het huis van zijn ouders kleine oase van planten te maken. Robson combineerde zijn gedegen plantenkennis met een bijzonder gevoel voor schaal en optische illusies. In deze tuin ook vele rhodo’s, varens en grassen en primula’s en astilbes bij de vijver. Op zonnige beschutte plaatsen vinden we tal van Agapanthussen terug, terwijl de noordwanden dan weer schitterend door Cardiocrinum giganteum ingenomen worden. Deze tuin in Northumberland is ook houder van de nationale collectie korenbloemen . Er is tevens een kwekerij waar planten en of zaad te koop zijn van bijna alle planten die u in de tuin tegenkwam.

Tuin te bezoeken : Van 1 mei tot eind augustus - telkens open op woensdag en zaterdag : 13u30 - 17 u.

Toegangsprijs volwassenen : 3£ - groepsbezoek mogelijk mits afspraak

Meer info: klik hier

bideawee

Engelse plantenkwekerijen

Op zoek naar Engelse plantenkwekerijen & nurseries ? U vindt ze op plantenkwekerijen.be

klik hier

bideawee2

Gragside estate (Rothbury, Netherwitton, Morpeth Northumberland) - eigenaar :The National Trust

Dit 405 ha grote domein en tuin in Northumberland behoorde eens toe aan een van de machtigste industrielen van Groot Brittanie : Lord William Armstrong. Zijn inzicht in moderne technieken resulteerde in de uitvinding van de hydraulische kraan en even daarna het achterladend geweer. Om indruk te maken op zijn medeburgers kocht hij Bamburgh Castle en liet hij Gragside bouwen. Gragside was het eerste huis in Engeland dat verlicht werd door hydro-electriciteit, de tuinen zijn een weerspiegeling van Armstrongs ambities, ze bevatten de grootste kunstmatige rotstuin van Europa, ze beschikken over een pinetum met de hoogste Douglassparren van Engeland ( alle bomen werden als volwassen exemplaren geplant ! )

Uit de 'Orchard House' (boomgaardhuis) komen tot op vandaag nog steeds verse vruchten van alle varieteiten, van perziken, nectarines tot abrikozen, druiven en aardbeien.

Op het domein bovendien ook bijzondere aandacht voor de dubbele Dahlia's uit de jaren 1860, ieder jaar worden er opnieuw 700 geplant in 30 variaties.

Bezoekers worden geadviseerd om stevig schoeisel aan te doen, gezien de trappen en overgangen tussen diverse delen van het domein nogal glad kunnen zijn.

Tuin te bezoeken :

Van 14 maart tot eind oktober - telkens open van Dinsdag tot Zondag : 10u30 - 17 u.

Van 28 februari - 8 maart : 10u 30- 17 u ( enkel Za en Zo )

Toegangsprijs volwassenen : 8,5 £ -kinderen : 3,5 £

Meer info: klik hier

c6ebe80
Koetsenhuis

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust - leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Creative Commonse license 3.0 Ghris Guns

f39b527a

Creative Commonse license 3.0 Richard Howell

Even geduld , hier wordt nog stevig aan gewerkt, binnenkort heel wat meer mooie tuinen online !

Home België Verenigd Koninkrijk item11b Koetsenhuis
Share/Bookmark