De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx

Tuinen te bezoeken in

Midden Engeland

Google
 

 

Midden Engeland , het hart van Engeland is een regio bijzonder rijkelijk bedeeld met historisch erfgoed. In de midlands het glooiende heuvelland van Engeland en de Cotswolds gaat het landelijke leven al eeuwen zijn weg. De Midlands zijn ook het land van Robin Hood en Sherwood Forest , van ridders, kastelen en.. prachtige tuinen en parken die zeker een bezoekje waard zijn.

Foto20091128200759

 

Centraal Midden Engeland :

Youtubelogo

Een video impressie op You Tube -klik op het logo !

 

Tuinen Cloucestershire

pxWestburyCourtGarden18

Westbury Court Garden (Torpoint , Cornwall)

Deze 17 de eeuwse 2 ha grote Hollandse watertuin aan de oever van de rivier de Severn werd eind van de eeuw aangelegd door een hoveling Maynard Colchester. Hij ontwierp de lange gracht en het paviljoen naast de enorme Quercus Ilex ( steeneik) de grootste van het verenigd koninkrijk. De gracht wordt geflankeerd door taxushagen en topiary (bollen en piramides van taxus) . Verder ook nog formele buxusparterres, laurier en laurierkers op stam. Enig kleur in deze formele schoonheid brengen de akeleien, lupinen, leeuwebekken, nigela’s en bloesems van het leifruit in de lente.De tuinen worden beheerd door de National Trust.

Het bijzondere aan deze tuin is dat hij op zich staat, het huis in Palladiaanse stijl werd immers reeds in 1805 afgebroken.

Tuinen te bezoeken:

11 maart tot 28 juni: - 10u – 17u –van Woe- Zondag

1 July tot 31 augustus - 10u - 17 u - Ma - Zondag

2 September - 25 oktober - 10u -17 u - Woe - Zondag

Toegangsprijs volwassenen : £ 4,70 - kinderen 2,35 £

Voor meer info: klik hier

WestburyCourtGarden16

Engelse plantenkwekerijen

Op zoek naar Engelse plantenkwekerijen & nurseries ?

klik hier

Creative Commense license - Richard
webmap

Painswick Rococo Garden (Torpoint , Cornwall)

Deze unieke tuin temidden de Cotswolds is een van de enige voorbeelden van Rococostijl in Groot-Britannie. In 1740 besloot een lokale edelman , nl. Benjamin Hyatt de verborgen vallei achter zijn vaders huis te veranderen in een geheime 2,4 ha grote lusthof, met talrijke kronkelende paden en verscholen gebouwen als uitkijkpunt om het landschap te bewonderen...of.... Zo ontdek je tijdens een bezoek o.a. de bijzondere Exedra zuilenrij (ontmoetingsplaats), het Red House en het ‘ Eagles Nest’ , een flamboyante roze achthoek met mooi sierwerk en grote pinakels.

De tuin beschikt tevens over een boeiende en mooie groententuin met tal van rechte lijnen, geometrische vormen en oude kool- en aardappelrassen. Rond de groentetuin bevinden zich appelbomen, reine claudes en moerbeibomen in spalieren. Ter gelegenheid van zijn 250 jarig bestaan werd onlangs nog een doolhof met gele en groene liguster toegevoegd

Tuinen te bezoeken:

10 januari tot 31 oktober : dagelijks tussen 11u – 17u

Toegangsprijs volwassenen : £ 6 - kinderen 3,0 £

Voor meer info: klik hier

Voor een VIDEO impressie - klik hier

pxRedHousePainswick
Creative Commense license - William

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust - leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Snowshill Manor Garden (Torpoint ,Gloucestershire)

De Manor is een typisch Cotswold huis, opgetrokken uit lokale steen boven de vallei van Evesham, het hoofdgebouw dateert uit de 16de eeuw.

De intimistische tuinen zijn aangelegd door Charles Paget Wade (ar chitect en kunstenaar) samen met MH. Baillie - Schots eveneens architect. De tuinen bevatten een aantal tuinkamers ieder met hun eigen stijl terrassen en vijvers . In 1951 werden ze aan de National Trust toevertrouwd, in deze tuinen worden geen chemicaliën toegepast. Planten die niet voldoende ziekte resitent zijn worden consequent vervangen door sterkere soorten. Er is tevens een uitgebreide moestuin te bewonderen, die dienst doet voor het lokale restaurant.

Tuinen te bezoeken:

14 maart tot 31 oktober : dagelijks tussen 11u – 17u 30

Toegangsprijs volwassenen : £ 4,60 - kinderen 2,3 £

Voor meer info: klik hier

pxSnowshillManor2
Youtubelogo1

Een video impressie op You Tube -klik op het logo !

Creative Commense license - Mike
Snowshill

Hidcote Manor Garden (Hidcote Bartrim , Cloucestershire)

Deze schitterende 20ste eeuwse tuinen ( 10 ha) behoren tot de absolute top van de Britse tuinen. Deze tuinen zijn het prototype van de tuinen met tuinkamers. Deze stijl werd op schitterende wijze uitgewerkt door Lawrence Johnston toen hij in 1907 in Hidcote Manor met zijn moeder introk. Na tien jaar verwoedde arbeid waren er 12 hoveniers nodig om de tien tuinkamers te onderhouden. Een van de beroemste tuinkamers is ongetwijfeld deze met de rode borders ( 1913), dit moet de eerste monochrome border uit Engeland geweest zijn. Verder ook nog de Cottage garden met zijn schitterende oude rozen en phloxen, de Mrs Winthrop's Garden met paarse cordylines en achemilla mollis en de White garden met buxuspauwen.

Momenteel is er een vergaande restauratie van bepaalde delen door de Nationale trust aan de gang, vermoedelijke eindtijd van de werken ( 2012)

 

Tuinen te bezoeken:

14 maart tot 30 sept : tussen 10u – 18u - niet op donderdag en vrijdag ( behalve juli en augustus )

3 oktober tot 1 nov : tussen 10u - 16 u (niet op don-vrij)

Toegangsprijs volwassenen : £ 9 - kinderen 4,5 £

Voor meer info: klik hier

HidcoteManor01
Creative Commense license 2.0 -
pxHidcoteManorGarden06
Creative Commense license 2.0 -
Youtubelogo2

Een video impressie op You Tube -klik op het logo !

 

Tuinen Worcestershire

Burford House ( Tenbury Wells, Worcestershire)

Deze 20ste eeuwse cottage tuin van 6.000m2 en annex een arboretum van bijna 1 ha zijn het levenswerk van Malcom en Carole Skinner.

De cottage tuin oogt traditioneel , maar munt uit door zijn bijzondere kleurtoepassingen die resulteren in verscheidene stemmingstuinen, zo is er een relaxtuin met een zee van mauve, roze en blauwe kleuren en een meer levendige positivo tuin met borders vol oranje klaprozen, rode irissen, en gele achillea's. Het arboretum (2005) biedt enkele spectaculaire uitzichten op het landschap van Worcestershire.

De Skinners beschikken ook over een uitstekende kwekerij bij het domein met nadruk op planten die in een gematigd klimaat winterhard zijn en als specialiteit pioenen, akeleien, heleniums, salvia's ....;

Tuinen te bezoeken:

Iedere dag van het jaar van 9u tot 18 u (sluit wel bij zonsondergang )

Toegangsprijs volwassenen : £ 3,95 - kinderen 1 £

Voor meer info: klik hier

burfordgardens Koetsenhuis
burfordnursery

Croome Park ( High Green, Severn Stoke , Worcestershire)

Toen ' Capability Brown' ontslag nam als 'head gardener' van Stowe gardens(1751) werd hij onmiddelijk door de eigenaar van Croome Park, Graaf George William gesoliciteerd om een landschapspark in zijn ondertussen gekende ' Engelse landschapsstijl' aan te leggen.

De graaf zou tot aan zijn dood ongeveer 45 miljoen Euro spenderen aan de aanleg van het park. De collectie exotische planten kende dan ook slechts zijn meester in deze van de National Botanic Gardens in Kew. Op zijn eigen magistrale manier wist Capability Brown een prachtig natuurlijk ogend Engels landschap te ontwerpen, met een groot meer,eilandjes,grotten, kunstmatige rivier en prachtige tuingebouwen die opgaan in het landschap.

De tuin werd grondig gerestaureerd ( ca 1400 bomen heraangeplant en tal van borders hersteld), behoort sinds 1996 tot de National Trust.

Tuinen te bezoeken:

Open van 4 maart tot 1 november - 10u tot 17 u30 (sluit wel bij zonsondergang ) -voor exacte info: klik hier

Toegangsprijs volwassenen : £ 5 - kinderen 2,5 £

Voor meer info: klik hier

RichardWilson002
Youtubelogo3

Een video impressie op You Tube -klik op het logo !

Engelse plantenkwekerijen

Op zoek naar Engelse plantenkwekerijen & nurseries ?

klik hier

croomepark

Stone House Gardens and Nurseries ( Kidderminster, Worcestershire)

Romantische informele typisch Engelse tuin ingericht in een vroegere omwalde moestuin. De tuin is niet bijzonder groot 0,3ha maar toont veel groter aan door het opdelen in diverse kleinere intieme ruimtes. De tuin is de creatie van het echtpaar James & Louisa Arbuthnot, James is een verwoed hobby metser en dat uit zich bij de diverse torentjes en muurtjes in de tuin ( soms wordt de tuin ook het San Gimignano van de Midlands genoemd) De vele muren en omheiningen vormen uiteraard een bijzonder goed micro klimaat voor vorstgevoelige planten en klimmers. Kortom een interessante tuin met tal van elementen die je normaal alleen in de grotere tuinen verwacht.

Naast de tuin is er ook een kleine kwekerij met talrijke klimplanten, heesters en zeldzame vaste planten waarvan er vele ook in de tuin te bewonderen zijn.

Tuinen te bezoeken vanaf 18 maart tot 12 september op Woe- Don- Vrijdag en Zaterdag

Telkens van 10 u tot 17 u

Toegangsprijs : 3 £

Meer info: klik hier

item10

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle plantenkwekerijen terug uit de Benelux

Nieuw: online bijzondere planten kopen via mailorder, plantenwebshops uit Belgie, Nederland, Engeland

klik hier

item11

Spetchley Park ( Spetchley, Worcester, Worcestershire)

Deze 12 ha grote victoriaanse tuin werd deels door Mrs. Rose Berkeley en deels door de bekende plantenkenner Miss Ellen Wilmot ingericht . Er gaat een verhaal over deze botanica met niet al te makkelijk karakter dat ze de tuinmanden met onkruiden van de tuinlieden inspecteerde en er de zaailingen uithaalde die volgens haar oordeel niet als onkruid beschouwd konden worden , bovendien had ze de gewoonte als zij tuinen van anderen bezocht om (stiekem) nogal gul met zaad van Eryngium giganteum rond te strooien, wat er toe resulteerde dat deze plant de Engelse naam ‘ Miss Willmott’s Ghost’ kreeg.

In Spetchley Park vindt u zowel formele als informele elementen, spectaculair in de lente zijn de brede borders met krokussen, narcissen en sleutelbloemen. De Melon Yard bevat diverse niet winterharde en half winterharde exoten, de zuidborders schitteren dan weer met pioenen, irissen, kwiwi en tegen de achtergrond clematis, wisteria en klimrozen.

In de westborder zijn het de boompioenen, rozen en camelia’s die de toon zetten terwijl hydrangea, clematis en wingerd het achterliggende decor vormen.

Er is ook nog een fonteintuin en een subtropische en mediterane milleniumtuin.

Tuinen te bezoeken vanaf 21 maart tot 30 september op Woe- Don- Vrijdag en Zaterdag- Zondag en feestdagen.

Telkens van 11 u tot 18 u

Toegangsprijs : 6 £

Meer info: klik hier

spetchleyspring0a
Youtubelogo4

Een video impressie op You Tube -klik op het logo !

Foto20091210153659
SpetchleyParkGardens1
item13

 

Tuinen Warwickshire

item3

Packwood House ( Lapworthe, Solihull,Worcestershire)

Een van de weinige tuinen in Engeland die een bijbelverhaal in topiary voorstellen. Voornamelijk 17 de eeuwse tuin 2,8 ha van de hand van Sir John Fetherston, Deze tuin staat ook bekend als de tuin van de bergrede met een schitterende collectie taxusfiguren ( 12 apostellen) en één reuze exemplaar dat Christus moet voorstellen.

Baron Ash voegde in de jaren dertig nog een verzonken tuin met vijver en kleurige borders toe aan de vroege Karolische tuin. Opmerkelijk zijn ook de gaten in de tuinmuren, deze werden eertijds gebruikt om bijenkoren in te zetten, verder nog een leuk terras, diverse vaste plantenborders en heel wat bijzondere Kniphofia’s en gele Achilleas.

Tuin te bezoeken van 11 februari tot 1 novermber – op woe- dond- vrijdag-zaterdag –zondag.

Toegangsprijs tuin : volwassenen £ 4,40 - kinderen £ 2,20

 

Voor meer info : klik hier

packwoodhouse

Hall's Croft (Old Town, Stratford- upon- Avon Warcwickshire)

Deze 4.000m2 grote tuin wordt beheerd door de Shakespeare Birthplace Trust,,deze tuin werd bewoond door Susanna Shakespeare en haar echtgenoot John Hall, die een dokter was en er een medicinale en kruidentuin op na hield . In de tuin verder een aantal borders met kruidachtige planten en weidebloemen, thalictrum , nigella, korenbloemen, galega, margrieten en prachtige rozen op stam met o.a. Ballerina en Winchester Cathedral.

Eveneens in de tuin een oeroude moerbeiboom uit 1609 die eertijds op verordening van koning James diende geplant te worden als voedsel voor de zijderups, helaas was het de verkeerde soort moerbeiboom.

Wie niet voldoende heeft aan de literaire en botanische rijkdom kan zich ook wentelen in een hele reeks van mysterieuze verschijnen en ‘ ghost stories’ rond Hall’s Croft

Informatie over bezoekdagen en tijden : klik hier

HallsCroftStratford0037
HallsCroftStratforduponAvon2
Home België Verenigd Koninkrijk item11b Koetsenhuis
Share/Bookmark