De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx

Tuinen te bezoeken in

Oost Engeland

 

Oost England is het typische Engeland zoals we ons het voorstellen, met een zacht glooiend landschap, oude historische steden, mooie landhuizen met prachtige tuinen, schilderachtige dorpjes, kerkklokken die in de verte luiden. Liefhebbers van de Engelse landschapsstijl zullen tal van realisaties van de beroemde ‘ Capability’ Brown ontdekken, rozenliefhebbers zullen hun hart kunnen ophalen bij Mannington Hall, vaste planten liefhebbers bij de beroemde tuinen van Beth Chatto en echte plantenliefhebber wensen uiteraard de botanische tuinen en nationale plantencollecties van Cambridge niet te missen. Reden te over om uw agenda goed te plannen en enkele pareltjes van tuinen te bezoeken.

BethChatto
Youtubelogo

Een videoimpressie op You Tube- klik op het logo

Beth Chatto tuinen op You Tube

 

Tuinen in Buckinghamshire

Ascott House Gardens ( Wing, Leighton Buzzart, Buckinghamshire)

Victoriaanse tuin van 12, 1ha die in 1874 door Sir Harry Veitch ontworpen werd voor Lionel de Rotschild. Sir Veitch was eigenaar van de beroemste en grootste plantenkwekerij van Groot –Britannië in de 19de eeuw. Er werd volop gebruik gemaakt van groenblijvende planten om de wintermaanden kleur te geven, buxus en taxus vind je er in overvloed, even zo heel wat topiary diervormen en andere ongewone objecten, zo is er ook een grote zonnewijzer van gele buxus te bewonderen. De Dutch garden schittert dan weer in het voorjaar met zijn voorjaarsbloeiers en eenjarige perkplanten. Andere bezienswaardigheden zijn o.a de Madeira walk met links en rechts mooie kruidige borders, de Venus fontein (cupidofontein) van Thomas Waldo Story en de Tea House en Skating Hut. Enkele recentere creaties in deze tuin zijn o.a. – een sunken garden en een wilde tuin.

Tuin te bezoeken van 23 maart tot 25 april (niet op maandag)

Tuin te bezoeken van 27 april tot 22 juli ( Dinsdag, Woensdag en Donderdag )

Tuin te bezoeken van 27 juli tot 10 september (niet op maandag) - telkens van 14u - 18u

Toegangsprijs tuin volwassenen : £ 4,40 – Kinderen : £ 2,20

Meer info : klik hier

AscottMadeirawalk

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust - leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

webmap
AscottHousefountain

Stowe Landscape Gardens (Landschapstuin van Stowe, Stowe, Buckinghamshire)

Reeds meer dan 200 jaar lokt Stowe Gardens talrijke toeristen uit alle regionen van Engeland en zelfs het vaste land. Deze 102 ha grote tuinen zijn dan ook ontworpen door 3 van Englands beroemdste landschapsarchitecten ( Sir John Vanbrigh, William Kent en Capabity Brown )en zouden in heel Europa heel wat navolging krijgen.

Het zijn tuinen vol mysterie en symboliek, met meer dan 40 monumenten, tempels, geheime hoekjes, prachtige meren en spectaculaire zichten.

Het domein beschikt over een prachtige HA HA , de langste ooit gebouwd (ontwerp Charles Bridgeman) , in de Oostelijke tuinen werd ook Hawkwell Field opgenomen en schapen en vee liepen vrij rond tussen tempels en monumenten, wat toen aanzien werd als het summum van pastorale schoonheid ( Arcadië ) . Grecian Valley , algemeen aanzien als een toprealisatie van landschapsarchitectuur, was een realisatie van de slechts 26 jaar oude ‘ head gardener’ van Stowe : Capability Brown , hier bevindt zich ook de grootste tempel van Stowe : ‘ the temple of Concord and Victory’ en het hoogste monument van het domein nl. Cobham Monument (104ft) van waaruit men 5 counties kan overschouwen.

Stowe Gardens is een wereld op zich, weidse vergezichten wisselen af met groepjes bomen : eiken, essen, beuken met onderbeplanting van Viburnum, egelantier,sering en laurierkers. Een absolute aanrader om te bezoeken !

Tuin te bezoeken van 1 maart tot 1 nov. (Woensdag tot Zondag ) - van 10u30 - 17u30

Tuin te bezoeken van 7 november tot 1 maart ( Zat & Zondag ) telkens van 10u30 - 16u

Toegangsprijs tuin volwassenen : £ 7,15 – Kinderen : £ 3,65

Meer info : klik hier

StoweMorrisedited
StoweParkPalladianbridge
stowlandschapstuin
Youtubelogo1

Een videoimpressie op You Tube- klik op het logo

pxPier2Bekonscot

Bekonscot Miniatuurdorpjes (Beaconsfield , Buckinghamshire)

Het 0,6 ha grote miniatuurdorpje is een creatie van Roland Callingham en zijn ‘headgardener’ Tom Berry. Uit wat starte als een fait divers – het maken van enkele modelhuisjes bij een rotstuin groeiden 6 volwaardige miniatuurdorpjes die in 1929 hun deuren openden. Het fantastische aan deze realisatie is dat alles op schaal is, dus ook de landschapbeplanting, bomen en struiken staan op een schaal van 1:12 . Er staan honderden eiken, beuken, iepen en struiken die door middel van bonsai technieken perfect in verhouding met de huisjes staan. Er is zelfs een minikopie van de doolhof op Hampton Court Palace aanwezig !

 

Te bezoeken tot 1 november - van 10u - 17u

Toegangsprijs tuin volwassenen : £ 8 – Kinderen : £ 4,5

Meer info : klik hier

Youtubelogo2

Een videoimpressie op You Tube- klik op het logo

foto- Michael Maggs -Creative Commonslicense

miniatuurdorpbeconscot

Engelse plantenkwekerijen

Op zoek naar Engelse plantenkwekerijen & nurseries ?

klik hier

foto- Marek 69 -Gnu licence

Gipsy House (Great Missenden , Buckinghamshire)

De 0,6 ha grote informele tuin met zijn vogelhuis, white garden, sunken garden, buxusdoolhof, dichte taxushagen zou eigenlijk aan iedere welbegoede en tuinminnende burger kunnen toebehoren... wat hem zo bijzonder maakt is dat hier schrijver en dichter Roald Dahl woonde en werkte tot aan zijn dood in 1990. Zijn tweede vrouw Felicity Dahl bouwde na zijn dood de tuinkamers verder uit en dit werk is nog steeds in uitvoering. In de tuin ook zijn geliefde moestuin en gele schrijvershut. Met wat verbeelding komt ook de magie die Dahl in zijn boeken zo mooi kon oproepen bij uw bezoek door de tuin tot leven.

Deze tuin wordt nog bewoond door Felicity Dahl, dit is dus geen museum ! Te bezoeken op bepaalde opentuindagen.

Meer info : klik hier

GipsyHouse
Koetsenhuis

 

Tuinen in Cambridgeshire

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u alle plantenkwekerijen terug uit de Benelux

Nieuw: online bijzondere planten kopen via mailorder, plantenwebshops uit Belgie, Nederland, Engeland

klik hier

cambridgedrygarden

Botanical Gardens university of Cambridge (Cambridge, Cambridgeshire)

Deze uit 1831 stammende tuin (16ha) werd aangelegd door professor John Stevens Henslow (leraar van de beroemde Charles Darwin) . Zijn bijzondere voorliefde en interesse in bomen blijkt o.a. uit de laan pinus nigra ( alle groottes en soorten) , de prachtige collecties mammoetbomen, sorbus en ceders. Rond het meer bevinden zich twee rotstuinen met alpine planten uit alle continenten, mooi gelabeld en per geografische regio geordend. Verder nog vaste plantenborders, wintertuin, geurende tuinen,woodlands, winterkassen en 140 plantenperken waarin enkel planten van dezelfde familie zijn ondergebracht. De tuin is ook houder van 9 nationale collecties :

Te bezoeken van april tot september : 10 u -18u oktober- februari en maart : 10 u - 17u november- december- januari : 10 u - 16 u

Toegangsprijs : £ 4 (leeftijd 17-60) £ 3,5 > 60 jaar en studenten. (kinderen beneden 16j - gratis.

Fotoimpressies van ons winterbezoek in 2012 : klik hier

Meer info : klik hier

Cubotanicgarden1
pathway pathway001

Clare College Fellows Garden (Cambridge, Cambridgeshire)

Deze 20ste eeuwse informele tuin van 8000m2 werd in 1947 door Nevill WIlmer aangelegd. De tuin werd opgevat als een aantal landschapsschilderijen met tal van plantenborders, Wilmer maakte ook dankbaar gebruik van visuele illusies, de lanen worden smaller naar achter toe (lijken daardoor langer) , felle kleuren staan vooraan en achteraan worden hele lichte tinten gebruikt wat opnieuw een visuele verlenging bewerkstelligd. Deze tuin wordt de komen 10 jaar nog verder grondig gerestaureerd.

 

Meer info : klik hier

clarecollege
gallery1

The Manor (Hemingford Grey, Huntingdon , Cambridgeshire)

De tuin (1,6ha) bij dit bijna 900 honderd jaar oude 'Manor' (oudste bewoonde huis van Engeland) is opgebouwd in landelijke stijl met topiary elementen. Opmerkelijk is dat zijn ontwerper Lucy Boston, de tuin gebruikte als decor voor haar kinderboeken. In deze tuin o.a een schaakspel in topiary, een topiaryhert onder een reusachtige rode beuk, mooie borders, met rozen omgroeide poorten en een vleugje mysterie hier en daar.

Tuinen te bezoeken : het jaar door van 11 u- 17u (zonsondergang in winter)

Toegangsprijs apart voor Gardens of gezamelijk House & Gardens - Kinderen gratis

Meer info omtrent prijzen : klik hier

gallery6
BressinghamFoggyBottomgarden

The Bressingham Gardens (Low Road, Bressingham, Diss, Norfolk county - IP22 2AA - UK)

Wereldberoemde tuinen van wijlen Alan Bloom en zijn zoon Adrian Bloom. De vijf tuinen van Bressingham omvatten ca 7ha en bestaan uit de beroemde 'Dell Garden' met niet minder dan 47 eilandborders van vaste planten en de even beroemde maar totaal andere 'Foggy Bottom' Garden van zijn zoon Adrian. Verder is er nog een fragrant garden, een woodgarden en een wintertuin.

Annex aan de tuinen is er ook een stoommuseum met 4 stoomtrein trajecten en een tuincentrum.

Tuinen te bezoeken : het jaar door van 11 u- 17u (zonsondergang in winter)

Meer info en foto's - fotoreportage zomer

BressinghamGardensTheDellvasteplanteneilandborder
ShadeandWoodlandpad

THE BETH CHATTO GARDENS ( Elmstead Market , Colchester, Essex CO77DB – tel. 01206822007 – info@bethcahtto.co.uk

Alhoewel de meeste mensen de tuin van Beth Chatto kennen omwille van zijn beroemde ‘gravelgarden’ met prachtige droogte resistente planten , werd deze laatste pas in de jaren 90 (91-92 ) aangelegd en bestaan de Beth Chatto tuinen reeds van in de jaren ’60.

In de luwte van vier grote vijvers is er ook de 'Water Gardens' met tal van schaduw- en vochtminnende planten, in het westen van de tuin zijn er de Shade & Woodlands en aan de ingang de beroemde 'Gravel Gardens' , een drygarden waar Beth en Andrew Chatto al hun kunde in de ecologie van de planten konden etaleren.

Op het domein is er ook een zeer interessante kwekerij met tal van kwalitatieve planten die men ook in de tuinen terugvindt en wat belangrijk is : een eerlijke prijs voor een gedegen kwaliteit.

Meer info : foto's en achtergrondinformatie , bezoekinfo, fotoreportage

SfeerbeeldgravelgardenBethChattometGenistaenEucalyptusalsaccentbomen

HYDE HALL - Tuin van de Royal Hortical Society – Chelmsford , Essex County – hydehall@rhs.org.uk

De RHS tuin van Hyde Hall in Essex County , ten Oosten van Londen is een van de vier publieke tuinen die door de Royal Hortical Society beheerd worden . De drie andere zijn RHS GARDENS Wisley ( klik hier ) , Harlow Carr ( ) en Rosemoor ( ) .

Tuin door de familie Robinson op een voormalige boerderij ingericht, in de jaren 90 overgedragen aan de Royal Hortical Society. Deze tuinen bevatten o.a. een Engelse rozentuin, diverse vasteplantenborders op kleur, een bijzonder interessante 'Dry Garden', een Woodland Garden, de Queen Mothers garden, een Australische -en Nieuw Zeeland tuin en een Robinson Garden.

Meer info : foto's en achtergrondinformatie , fotoreportage zomer 2012

VerbascumolympicumindrygardenHydeHallaccentplant
VijverwaterleliesHYdeHall

Even geduld , hier wordt nog stevig aan gewerkt, binnenkort heel wat meer mooie tuinen online !

Home België Verenigd Koninkrijk item11b Koetsenhuis
Share/Bookmark