De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Verenigd Koninkrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx

Tuinen te bezoeken in

Oost - Schotland

urucast2

Van zodra je vanaf Engeland in ‘the Scottish borders komt start een bijzondere ervaring, het sappig accent valt op, het bier in de pubs smaakt anders en adembenemende landschappen, een grandioos wilde natuur en eeuwen oude tradities komen op je af. Het is ook een reis door het verleden, iedere vallei of heuvel heeft zijn eigen boeiend verhaal, van de prehistorie tot de woelige tijden van Mary Queen of Scots. En voor de whisky liefhebbers is er ook een heuse whiskytrail tussen Forres en Keith met talloze te bezoeken distellerijen.

Dankzij de warme golfstroom en de prachtige natuur zijn ook in Schotland echte pareltjes op tuinvlak te ontdekken.

 

Tuinen in the Scottish Borders

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust For Scotland, leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Deze grensstreek met Engeland strekt zich over niet minder dan 1.800 vierkante mijl uit van de glooiende heuvels in het Westen via liefdevolle valleien naar de agrarische vlakten in het Oosten en tenslotte de rotsachtige kustlijn met zijn talrijke afgelegen baaien en visserdorpjes . Dit is een regio met prachtige combinatie van land en zee, heuvels en laaglanden, natuurlijke schoonheid en schitterende seizoenswisselingen ( A region for all seasons …)

.

Foto20091213084544

Botanische Tuin van Dawyck (Stobo,Peebleshire, Scottisch Borders)

Deze prachtige bostuin (25 ha) in the Scottisch Borders valt onder het beheer van de Royal Botanic Gardens van Edinburgh en bevat een schat aan exotische en inheemse bomenen sierheesters, het domein beschikt over een van de mooiste boom verzamelingen ter wereld.

Van de 13 tot 17de eeuw was het domein eigendom van de familie Veitch, de beroemde kwekersfamilie uit Engeland, later kwam deze in handen van de familie Balfour die de tuin in 1978 aan de Royal Botanic Gardens overdroegen.

Een van de meest geliefde plekjes in de tuin is ongetwijfeld het Azalea terras met zijn kleurrijke rhododendrons, harde Gentse azalea’s en andere hybriden. Ook de Swish Bridge en watervallen van Scrape Burn zijn meer dan de moeite waard. Bij de ‘ Dynamo Pond’ (waar vroeger water naar beneden werd gepompt om electriciteit voor het huis te voorzien) vind je een zeer oude Lork ( Larix decidua), verder ook nog tal van tuinornamenten en Italiaanse terassen. Er staat ook een indrukwekkende Douglasspar die in 1835 werd geplant en de fagus sylvatica ‘ Dawyck’ ( genaamd naar het domein) die eveneens van rond die tijd dateert en ondertussen 33m hoog is. In het domein ook een prachtige verzameling zwammen, mossen en levermossen.

Tuin te bezoeken :

1 februari tot 30 november - open iedere dag vanaf 10u.

(sluiting in februari: 16u- maart : 17u- april-sept: 18u.- oktober : 17u - november - 16u)

Toegangsprijs volwassenen : £ 4 - kinderen £1

Voor meer info: klik hier

azaleaterrasdawyck
webmap
Foto20091213171446

Tuinen in Oost- Schotland

klik op de regio

van uw keuze :

Scottish Borders

East Lothian

Midlothian

Fife

Kinross & Perth Shire

Angus

Aberdeenshire

Edingburgh

 

MellerstainLake

Mellerstain ( Gordon, Scottish Borders)

Deze 2ha grote twintigste eeuwse baroktuinin the Scottisch Borders is deels het werk van William en Robert Adam en werd eind 18de eeuw geconstrueerd voor de graaf en gravin van Haddington. Toch kwam de tuin maar volop tot zijn volle glorie dankzij de inspanningen van Reginald Bloomfield die de tuin in de stijl van le Nôtre herinrichtte met prachtige ontwerpen.

De tuin bevat diverse terrassen met schitterende parterres met kruidachtige planten en sierheesters. Bezuiden het huis vind je ook diverse mediterane kruiden en klimplanten. Verder is er ook nog een croquetveld, een patte d'oie en een charmante ' cottage orné' met romantische bordertuin.

Er is tevens een kwekerij op het domein aanwezig !

Voor meer info omtrent de exacte openingsdagen en uren : klik hier

 

Engelse plantenkwekerijen

Op zoek naar Engelse plantenkwekerijen & nurseries ?

klik hier

Stobo Castle Gardens (Stobo, Peebles, Scottish Borders )

Deze 20ste eeuwse Japanse watertuin in de Scottish borders ( 1,6ha) was in 1904 aangelegd door Hylton Philipson in een poging om via een dam electriciteit op te wekken voor Stobo Castle. De 9m hoge dam in een smalle kloof resulteerde in een waterval omgeven door een Japanse watertuin. In deze tuin tal van Acer palmatum, Cercidiphyllum japonicum, en Cornus kousa. De tuin werd na een hevige storm waarbij tal van rhodo's en andere planten ontwortelden grondig gerestaureerd met nieuwe heesters, bomen en bijzondere rhododendrons.

Tuin te bezoeken : Van 1 mei tot eind augustus - telkens open op woensdag en zaterdag : 13u30 - 17 u.

Toegangsprijs volwassenen : 3£ - groepsbezoek mogelijk mits afspraak

Meer info: klik hier

Stobojapanesgardens
Foto20091214133324

Priorwood Garden en Dried Flower Shop (Melrose, Scottish Borders ) - National Trust for Scotland

Deze kleine ommuurde tuin in de Scottish Borders is vooral bekend omwille van zijn specialisatie nl. bloemen voor droogboeketten kweken, het hele proces is ook te bekijken. Verder is er ook een boomgaard met een bijzondere collectie van oude fruitbomen, voornamelijk appelrassen. Een aantal onderdelen van de tuin worden momenteel gerestaureerd.

Naast de tuin is er ook een bijzondere ' dried flower shop' , waar naast droogbloemen in het seizoen ook ecol. groenteplanten en sierplanten van de zustertuin ( en kwekerij) Harmony verkocht worden

Tuin & Shop te bezoeken : Van 1 april tot 24 december - telkens open van Ma- Zaterdag ( 10u - 17 u) en op Zondag 13-17u

Meer info: klik hier

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust For Scotland, leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Foto20091214133349

Floors Castle (Kelko, Scottish Borders ) -

 

Floors Castle behoort sinds diverse eeuwen toe aan de ' Dukes of Roxburghe ( 1704) de eerste Duke liet het kasteel door architect William Adam optrekken. Het kasteel en domein werden gebruikt voor de opnames van de film ' Greystoke: The legend of Tarzan, Lord of the Apes' ( 1984).

Er is een ommuurde tuin met vasteplantenborders,een woodlandgarden, een ' wijnhuis' en 'perzikenhuis', een bijzonder millenium parterre en talrijke varieteiten rhododendrons en azaleas.

 

Tuin te bezoeken : Van 10 april tot 31 oktober - telkens open van 11u tot 17 u

Meer info: klik hier

mainimagefloors
FloorsCastle

Tuinen in Oost- Schotland

klik op de regio

van uw keuze :

Scottish Borders

East Lothian

Midlothian

Fife

Kinross & Perth Shire

Angus

Aberdeenshire

Edingburgh

 

 

Tuinen in East Lothians

Inveresk Lodge Garden (Inveresk Village- Musselburgh East Lothian ) - National Trust for Scotland.

 

Inveresk Lodge Garden bevat naast talrijke stenen muurtjes, mooie borders en opmerkelijke planten ook een mooi gerestaureerde Edwardiaanse serre. In deze serre tal van boomvarens en exotische geurplanten, kanaries en parkieten. Van op de heuvel waar de tuin gelegen is leidt ook een chamant woudpad naar de lager gelegen vijver en weiden, waar een interessant wildlife te bewonderen is.

Tuin in de Scottish borders te bezoeken : Iedere dag het jaar door - telkens open van 10 u tot 18 u (of zonsondergang)

Toegangsprijs volwassenen : £ 3 - kinderen 2€

Meer info: klik hier

Foto20091214151836
Foto20091214151928

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust For Scotland, leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Dirleton Castle Garden (Dirleton - East Lothian ) - Historic Scotland

Dirleton Castles grondvesten dateren reeds van de 13 de eeuw, gezien zijn strategische ligging (toegang bewaken van Engeland naar Edinburgh ), kreeg de vestiging dan ook heel wat te verwerken gedurende de daaropvolgende eeuwen. Na 1650 verwierf de familie Nisbeth (Lord Dirleton) het domein en vestigde zich in een ‘country mansion’ in de buurt, ze bleven echter wel de tuinen onderhouden tot ze deze in 1923 lieten onderhouden door ‘Historic Scotland’. In de tuinen , grotendeels heraangelegd in 1920 ( Arts and Crafts garden) vind je onder ander een 215 meter lange vasteplantenborder, een 19de eeuws zomerhuisje, tal van volwassen bomen ( ceder, beuk, sycamore..) en een 16de eeuwse duiventoren van meer dan 7 m hoog (met plaats voor 1000 duiven)

Tuin in East Lothinan te bezoeken : Iedere dag van het jaar - telkens open van 9u30 tot 17 u30 (of zonsondergang in winter)

Toegangsprijs volwassenen : £ 4,50

Meer info: klik hier

pxDirletonCastleGarden
Dirletoncastlegardens
Koetsenhuis

 

Tuinen in Midlothian

Malleny Garden (Balerno- MidLothian ) - National Trust for Scotland.

Deze 3 ha grote omwalde tuin in Mid Lothian straalt een bijzondere vrede en rust uit, centraal in de tuin staan de 4 apostelen, prachtig geschoren taxussen van meer dan 400 jaar oud en overlevenden van wat eens de 12 apostelen waren. In deze tuin ook tal van oude (engelse) rozen en prachtige borders met kruidachtige vaste planten. Er is tevens een bijzondere kruidentuin en moestuin, volledig in ‘potager stijl’ waar bloemen en groenten elkaar perfect aanvullen. Malleny garden is bovendien ook houder van de Schotse Nationale Bonsai collectie.

Niet te missen is de Victoriaanse serre ( Victorian Greenhouse) met tal van geurige pelargoniums, fuchsia’s, heliotrope …., verder in de tuin ook nog tal van clematissen, lavendula, Philadelphus en bijzondere kruiden.

Tuin te bezoeken : Iedere dag van het jaar - telkens open van 10 tot 18u (of zonsondergang in winter)

Toegangsprijs volwassenen : £ 3 - familie 8 £

Meer info: klik hier

mallenygarden2

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust For Scotland, leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

mallenygardens

 

Tuinen in Fife

 

Tuinen in Kinross & Perth Shire

 

Tuinen in Angus

 

Tuinen in Aberdeenshire

 

Tuinen in Edingburgh

Home België Verenigd Koninkrijk item11b Koetsenhuis
Share/Bookmark