De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot BritanniŽ liefhebbers
Home BelgiŽ
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

imagesaspx

SISSINGHURST CASTLE ( Biddenden Road, nabij Cranbrook TN17 2AB - KENT -tel: 01580 710 700)

Sissinghurstingang
Sissinghurstcafetariaengiftshop2

Sissinghurst Castle Garden ( Cranbook - Kent )

Het domein waar zich thans de beroemde tuin van Sisssinghurst op bevindt werd in de jaren dertig van de 20ste eeuw aangekocht ( voor 12.375£ ) door de schrijfster Vita Sackville West en haar echtgenoot Harold Nicolson. Het landgoed was op dat ogenblik in totaal verval,er was geen water, geen electriciteit, ramen waren zonder glas en deuren waren verdwenen, het domein stond reeds sinds 1928 te koop en niemand was geinteresseerd ..Net die gehavende toestand trok Vita enorm aan. Ze was opgevoed in het grote ouderlijke kasteeldomein 'Knole' nabij Sevenoaks, maar kon omwille van haar 'sexe' geen aanspraak maken op dit erfgoed.., in Sissinghurst zou ze haar eigen droom realiseren.

Vandaag de dag getuigt het domein van een uitmuntende natuurlijke schoonheid en is eigendom van de National Trust sinds 1967. De tuin bestaat in feite uit meerdere tuinen, allen compleet verschillend van stijl en gescheiden door sfeervolle muren of hagen. Een van de indrukwekkendste is de ‘ White Garden ‘, met zijn mooie combinaties van wit, grijs en groen en de sierlijke Wisteria venusta die er de pergola siert. Verder nog vele tuinkamers met o.a. een Cottage Garden met warme brandende kleuren zoals rood, oranje en geel en tal van bijzondere Erysimums (muurbloemen). Er is tevens een recente moestuin aanwezig die ook het locale restaurant ‘ Granary Restaurant ‘van heerlijke groenten voorziet. Verder zijn ook de aangrenzende Woodlands en ‘bibliotheek ‘ van schrijfster Vita Sackville West’ een aanrader om te bezoeken .

Bij een bezoek is het aan te raden om eerst de toren te beklimmen om alszodanig een mooi overzicht van de tuinen te krijgen.

Tuin te bezoeken : van 10u30 tot 17u - open op maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag.

De getoonde foto's zijn genomen tijdens ons bezoek op 14 mei 2012

Route - map - informatie

Bezoekdagen, bezoekuren....: meer informatie -

Toegangsprijzen - meer informatie

Andere interessante tuinen in de nabijheid zijn o.a.

Hole Park Gardens in Rolvenden

Great Dixter in Northiam

Brogdale Farm in Faversham - houder van de Nationale Fruitcollectie met meer dan 2000 appelsoorten !

Penshurst Place & Gardens in Penhurst Tonbridge

Bovenaanzicht-South-Cottage-and-Garden
BovenaanzichtRoseGarden
BovenzichtWhiteGardenPriestsHousetaxushagen
Cotagegardentaxusobelisken
TheCottageGarden14may
Cottagegarden rood oranje gele kleuren - Sissinghurst- mei- 2012
The Cottage Garden Sissinghurst
TheCottageGardenmei2012
Spring-Garden- Sissinhurst- mei -2012
Moat Walk gele azaleas en bluebells en wallflowers
The-cottagegarden-warme-hevige-kleuren
The Moat Walk- Sissinghurst
Herb-Garden2
De-Kruidentuin-Herb-Garden-may2012
The Nuttery Sissinghurst varens drieblad hazelnoten
Trilliumgrandiflorumgroepsbeplantingwoodlandsvn
The Nuttery Sissinghurst mei 2012
TrilliumsessileandBluebells
Trilliumluteumgroepje
Trilliumgrandiflorumbloemcloseup
Polygonatumsalomonszegel
WisteriaVenustamei
ErectheumindewhitegardenWisteriavenusta
Erechteumpergola14mei2012

Bovenaanzicht-South Cottage en bijhorende tuin

De 'Rosegarden', helaas na de strenge winter van 2012 nog niet helemaal top.

The white garden and priest's house

De Cottage Garden bruist van warme kleuren, zelfs op een regenachtige dag in mei, dit was een stukje tuin waar zowel Harold als Vita dagelijks op uitkeken, Harold vanuit zijn studeerkamer en Vita vanuit haar slaapkamer. Bemerk ook de 4 reusachtige Ierse taxus snoeivormen (Taxus baccata fastigiata)

Waar vroeger de climax van het kleurenfestival in de late zomer en vroege herfst plaatsvond, is dit langzaam dankzij de groeiende aanwezigheid van muurbloem, tulpen, akeleien en arctotis verplaatst naar de lente en vroege zomer...Tegen de muur van het huisje staat een Rosa 'Mme Alfred CarriŤre', de eerste aanplanting die Harold en Vita deden na de aankoop van Sissinghurst

De lentetuin of 'Spring Garden' (Lime walk-foto hierboven) was een van Harold's favorieten, hij hield van de glamour van de lente, de elegantie en probeerde deze natuurlijke extravagantie op zijn eigen (rechtlijnige) manier in banen te leiden .

De 'Moat Walk' - langsheen een oude Elisabethaanse muur waarin tal van muurbloemen (Erysimum) groeien en witte wisteria de aandacht trekt, aan de overzijde staat een lange rij azalea's, die oorspronkelijk heel wat gevarieerder gekleurd waren, maar wat nu rest zijn eigenlijk de onderstammen die bloeien.

De Kruidentuin of 'Herb Garden' , de omringende taxushagen dateren van 1934 en de door leeuwen gedragen schaal werd door Harol en Vita meegebracht uit Constantinopel (toen Harol diplomaat was aan de ambassade), alle aanwezige planten werden in eerste instantie op schoonheid, kleur en geur beoordeeld en niet op hun culinaire verdienste. De meeste thans aanwezige kruiden zijn doorlevend, toch zijn er ook nog meer dan 30 soorten die in het Engelse klimaat ťťnjarig zijn en ieder jaar opnieuw minutieus ingeplant dienen te worden.

The Nuttery - dit handvol Kentse hazelaars liet Harold en Vita in 1930 hopen dat er op deze grond nog iets gerealiseerd kon worden en de aankoop van het verwaarloosde domein de moeite waard was, thans een bijzonder sfeervol stukje woodland, met tal van varens, 'bluebell's, en Trillium soorten (zie onder)

Trillium (drieblad, boslelie - familie van de Lilaceae) van links naar rechts - Trillium grandiflorum , Trillium sessile en Trillium luteum , schitterende bodembedekkers voor de bos-en -schaduwtuin.

Polygonatum - salomonszegel, dankbare companion voor planten in de schaduwtuin, al doet hij het meestal in de halfschaduw ook nog redelijk goed.

Trillium grandiflorum - houdt van zure veenachtige grond, bloeit in april en mei

Wisteria venusta aan de Erechtheum Pergola - midden mei- in de 'White garden ', deze was een van de laatste realisaties van Vita en Harold, alle rozen die er voorheen stonden werden verhuisd naar de 'Rose Garden', de witte tuin bevatte o.a. witte gladiolen, japanese anemonen, witte dahlia's, witte Icebergh rozen en witte Rosa mulliganii ramblers.

PulmonariaofficinalisSissinghurstWhite2

Pulmonaria 'Sissinghurst White' (longkruid, witbloeiend)

Bovenaanzichtboomgaard2

The Orchard - deze ruimte was van in het begin bedoelt als overgangsruimte naar het landschap, de bodem lag bezaaid met puin van het vroegere grote landhuis dat er gestaan had, de meeste fruitbomen gaven het reeds snel op ..., maar er kwamen klimrozen in de bomen, narcissen, digitalis, fritillaria...,alles wat er niet als onnatuurlijke plant uitzag werd getolereerd.

INTERESSANTE LINKS OVER SISSINGHURST :

Site van de National Trust : webpagina's met bezoekinformatie

Sissinghurst Castle en Gardens - Wikipedia -nl. - Wikipedia eng.

Bezoek van Kent -tuinen-kastelen

Andere interessante tuinen in de directe omgeving :

Great Dixter - Northiam

Hole Park Gardens - Rolvenden

Brogdale Farm - Faversham

Nog meer tuinen : klik hier

Home BelgiŽ Verenigd Koninkrijk