DSC0818

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Picardie

 

Normandie

 

Nord Pas de Calais

 

Ile-de- France

 

Parijs

 

Bretagne

 

Pays de la Loire

 

Centre France

 

Bourgogne

 

Rhône Alpes

 

Aquitanië

 

Languedoc-Roussillon

 

Provence- Alpes- Côte d' Azur

 

Alsace

 

Auvergne

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

fransetuinen
imagesaspx

Tuinen in Ile - de - France

stcloud

In deze regio omgrenst door de 3 rivieren Seine, Marne en Oise klopt het bruisend hart van Frankrijk. Midden in deze streek ligt Parijs dat zo’n 20% van het oppervlak beslaat en 90% van de inwoners. Het hoeft geen verbazing te wekken dat dit ‘koninklijk’ gebied tal van kastelen en schitterende tuinen en parken omvat. Dit was dan ook de ‘speeltuin’ par excellence van Le Notre ( 1613-1700) toen hij zijn tuinstijl ‘ à la Française’ in praktijk bracht : Versailles, Chantilly, St –Germain, Sceaux , St Cloud, Meudon, Courances.zijn er getuigen van .Maar naast de formele Franse stijl heeft ook de romantische Engelse Landschapsstijl in deze regio zijn sporen nagelaten o.a. in Rambouillet, Villarceaux, Ermenonville en Parc Monceau in Parijs.

Bij deze bespreking van Ile – de- France wordt Parijs zelf niet opgenomen, dit vindt u terug onder het item ‘ Tuinen Parijs ‘

Château d'Ambleville ( Ambleville - Ile - de -France )

Tuin in Italiaanse stijl, ontworpen door de Markiezin De Villefranche in 1928 .

In de maantuin zijn er weidse gazons, een vijver in de vorm van een halve maan en een grote taxushaag met ronde bogen er in .

In de Geheime tuin staan vier vierkanten waarin witte en zwarte tulpen de aandacht trekken. In de zonnetuin kan men in het voorjaar een schaakbord ontdekken met reusachtige buxus snoeivormen en velden die omlijnd worden door duizende narcissen (zie foto) Verder zijn er tal van romantische trappen, oude lindebomen, boompioenen, helleborussen en zwarte tulpen in de tuin van de 'Kas'. .

Tuin te bezoeken: van maart tot Oktober - ieder weekend

Voor meer info: klik hier

ambleville3
ambleville2

Château de Breteuil ( Choisel - Ile - de -France )

Dit vroeg 17de eeuws domein van 75 ha bevat zowel de klassieke tuinen ‘ a la francaise ‘ ontworpen door de bekende landschaps architect Achille Duchène als een mooi Engels landschapspark in de vallei van de Chevreuse dat de formele tuinen netjes in sluit. In de lente bruist het park van het kleurenspel van de rhododendons en in de herfst zijn het de duizenden wilde cyclamens die de show stelen. In het park bevindt zich naast een oer oude Libanese ceder ook nog een bosje kastanjebomen dat teruggaat tot de tijd van Louis XIV (tweede helft 17de eeuw) . Een wandelpad voert de bezoeker langs tal van met plantenlabels voorziene oude bomen ( Tulpenbomen, Moerascypressen, Eiken , Platanen)

Tevens zijn er de Italiaanse terassen die ook dateren uit de 17de eeuw, één daarvan de Jardin des Princes bevat tal van plantenvarieteiten, vaste planten, boompioenen, een collectie Japanse kerselaars en heel wat botanisch interessante sierheesters.

Op een ander terras werd in 2000 een buxusdoolhof met maar liefst 1000 struiken aangelegd ( ter vervanging van ‘ le bosquet chimérique’ dat in de 19de eeuw verdwenen was.

Tuinen te bezoeken – iedere dag van het jaar van 10u – 18u30

Voor meer info: klik hier

Foto20091228145547
Foto20091228145627
Youtubelogo5

Video Château de Breteuil

Château de Courances ( Courances - Ile - de -France )

Dit 17de eeuwse 76ha grote Renaissance park dat eertijds het paleis van Louis XIII omringde, onderging in de loop der tijden tal van veranderingen door diverse ontwerpers ( Cosme Clausse, A. Le Nôtre, Achille Duchène ), al zou volgens recente publicaties het aandeel van vooral A. Le Nôtre en Achille Duchène sterk in twijfel dienen getrokken te worden.

Een nabijgelegen rivier gaf mogelijkheden tot heel wat waterpartijen, vijvers en waterlopen: een Grand Canal van 600m lengte werd aangelegd evenals een enorme vijver in trapeziumvorm ' Salle d'eau ' . Uiteraard ook tal van symetrische buxusbroderies en taxushagen in deze tuin. Eveneens een Anglo-Japanees onderdeel.

Nieuw zijn sinds kort een ' sous bois' en een thee salon.

Tuinen te bezoeken – iedere dag van het jaar van 14u – 18u30

Tarief tuin : 7€ kinderen tot 13j gratis

Voor meer info: klik hier

bb
Youtubelogo1

Video Château de Courances

c
Foto20091228173710

Château de Fontainebleau ( Fontainebleau - Ile - de -France )

Tot Versailles op de proppen kwam was Fontainebleau een van de belangrijkste koninklijke residenties en zelfs onder de zonnekoning bleef het erg geliefd als jachtdomein.

Rondom het paleis zijn talrijke binnenplaatsen ( ‘ Cours’) met elegante taxus piramides en laurus nobilis in houten kuipen, een van de belangrijkste is la Cour du Cheval Blanc

Ten zuiden van het paleis ligt de Grand Parterre (grootste ooit door Le Nôtre ontworpen) en het 1200 m lange Grand Canal dat tussen 1606 en 1609 werd uitgegraven.

Er is ook nog de tuin van Diane – waar eertijds talrijke prachtige bronzen beelden sier maakten en Fontainebleau de naam ‘het Nieuwe Rome’ bezorgden en de Engelse tuin uit 1812 met tal van zeldzame bomen uit deze periode ( Liriodendrons, Cypressen, Japanse Sophora’s) en de legendarisch fontein ‘ fontaine Belle Eau’ waaraan het kasteel zijn naam zou te danken hebben.

Tuinen te bezoeken : iedere dag behalve op dinsdag .

Van november tot en met februari : 9 u tot 17 u

In maart, april en oktober : 9u tot 18u

Van mei tot en met september : 9 u tot 19 u

Opgelet : De Engelse tuinen sluiten één uur voor de anderen

Voor meer info: klik hier

Foto20091228174358
Youtubelogo2

Video Parc de Fontainebleau

Château de Rambouillet ( Rambouillet - Ile - de -France )

18de eeuwse Frans – Engelse tuin van 150 ha temidden een domein met liefst 20.000 hectaren bos. Sedert het eind van de 19 de eeuw vervult Rambouillet de functie van presidentiÎle residentie, in vorige eeuwen was het ook reeds diverse malen als koninklijke (jacht) residentie gebruikt.

De hedendaagse tuin in Franse stijl dateert van de jaren 1990 toen landschapsarchitect J.Sgard volgens het patroon van de vroegere parterres de tuin restaureerde. De Engelse landschapstuin dateert van uit de eerste helft van de 18de eeuw toen de hertog van PenthiËvre het domein erfde, waterlopen werden aangelegd, eilandjes ontstonden, een grotto zag het daglicht en nog tal van andere ‘ follies’ verrezen.

In 1783 werd het landgoed door Lodewijk XVI aangekocht als jachtgebied en om Marie Antoinette te plezieren liet hij er in het geheim een zuivelfabriekje bouwen met prachtige porseleinen emmers uit Sèvre.

Tuinen te bezoeken : alle dagen , behalve op dinsdag of bij presidentiële verblijf.

Tarief : volwassen > 25 jaar : 5€ - kinderen onder 18j gratis

Meer info: klik hier

Foto20091228185923
RambouilletJ1Bg

Château de Versailles ( Versailles - Ile - de -France )

Toen Louis XIV ontdekte dat zijn Minister van financiën Nicolas Fouquet in Vaux - le - Vicomte een pracht van kasteel en ongeziene grandeur van tuinen en rijkdom etaleerde, riep dit bij de koning niet alleen bewondering maar ook een stevige afgunst op. Fouquet werd gearresteerd en levenslang tot de kerker veroordeeld.

De creatieve geesten van deze realisatie, bouwmeester Louis le Vau, schilder Charles Le Brun en tuinarchitect André Le Nôtre kregen de opdracht van het bescheiden domein van Louis XIII in het moerassig gebied van Versailles een bouwwerk en landschap ' een zonnekoning waardig' op te bouwen.

Reeds snel verscheen een Italiaans aandoend paleis en werden ongeëvenaarde tuinen gecreeërd. Enkele cijfers : de tuin is nog steeds ca 3000 ha groot, bevat 607 antieke fonteinen die soms op zondag in werking gesteld worden, meer dan 200.000 bomen, 55 vijvers, het ' Grand Canal heeft een inhoud van 500.000m3 , ieder jaar bestelde Le Nôtre meer dan 4 miljoen tulpenbollen, er staan meer dan 150 verschillende appelboomsoorten, ook de antieke moestuin indertijd door grootmeester Jean de la Quintinye (1626-1688) aangelegd bestaat nog steeds. Versailles beschikt tevens over een reusachtige Orangerie die plaats biedt voor niet minder dan 1300 exoten ( granaatbomen, citrusbomen, palmbomen...)

Tuinen te bezoeken : alle dagen , behalve op dinsdag

Tarief voor bezoek diverse onderdelen: klik hier

Meer algemene info: klik hier

pxVesaillesthegarden
versaillesorangeriekfg
Youtubelogo3

Video Jardins de Versailles

DOMAINESaintJeandeBeauregardLD2 Youtubelogo4

Saint-Jean de Beauregard ( Saint-Jean de Beauregard - Ile - de -France )

Saint-Jean de Beauregard - 17de eeuwse formele tuin, met een bijzondere moestuin 'potager' van 2ha. Een uitgestrekt park (15ha) met groepjes eiken, kastanjebomen en eeuwenoude linden omgeeft het kasteel dat hoog op de heuvels ligt. Maar de attractie van het domein van de heer en mevrouw De Curel blijft de 17de eeuwse moestuin, helemaal ommuurd, met hier en daar een opening voor een gezonde luchtcirculatie en een sloot er omheen om dieren te beletten door de gaten te springen. Alle tuinbedden zijn omgeven door decoratieve bloemen en leivormen van appel-en perenbomen. Achter de formele moestuin in vier vlakken, met telkens vier vierkante tuinbedden ligt de boomgaard in Engelse stijl en zijn tal van oude klimrozen te bewonderen.

Tuinen individueel te bezoeken : van 15 maart tot 15 november - iedere zondag en feestdag van 14- 18u - voor groepen andere dagen mogelijk mits afspraak vooraf.

Tarief : kasteel, duiventoren, moestuin, park : 8,6€ - kinderen van 7 tot 15 j : 7€

Meer info: klik hier

Video Saint-Jean de Beauregard

sjdbpotagerfetedesplantessaintjeandebeauregard

Parc de Saint Cloud ( Saint-Cloud - Ile - de -France )

19de eeuws park (461ha) in Franse stijl dat door de jongere broer van Louis XIV werd aangekocht .Tijdens de Frans-Pruisische oorlog werd helaas, het kasteel vernietigd. De tuin is een van de mooiste creaties van Andre Le Nôtre, met een prachtig netwerk van kanalen, vijvers en fonteinpatronen. Schitterende zichtlijnen richting Parijs en Eiffeltoren. Door Napoleon III werd er ook nog een Engelse tuin ' Le jardin du Trocadéro' aan toegevoegd. Ondanks zijn formele opbouw biedt het geheel een bijzonder romantische indruk

Tuin te bezoeken : alle dagen van dageraad tot zonsondergang.

Meer info: klik hier

SaintCloudChateauc1845

Parc de Sceaux ( Sceaux - Ile - de -France )

1180 ha groot domein dat net als vele anderen de handtekening van André Le Notre draagt, Frans formele tuin met een groot gazon , talrijke parterres, een Grand Canal, watertrappen en tal van beelden van Rodin. Rond de Orangerie van Mansart is opnieuw een tuin met perken vol geurende planten en buxushagen aangelegd en in de ommuurde tuin rond het ' Dageraad Paviljoenzijn tal van irissen te bewonderen. Tijdens de grote storm in 1999 gingen talrijke oude bomen verloren, er wordt nog steeds verder gerestaureerd.

Tuin te bezoeken : gratis !! alle dagen van dageraad tot zonsondergang.

Meer info: klik hier

pxParcdeSceauxCanal

GNU Free documentation license copyright.

Vaux- le - Vicomte ( Maincy - Ile - de -France )

Toen Nicolas Fouquet in 1653 als minister van Financiën aan de slag ging bedacht hij de creatie van een verbazingwekkend (formeel) landschapspark dat als voorbeeld voor duizenden kasteel domeinen à la française zou dienen. Voor het ontwerp deed hij beroep op de vijftigjare André Le Nôtre (tuinopzichter van de Tuileriën) en het verbazingwekkende ontwerp dat daar uit resulteerde lanceerde de carrière van Le Nôtre op fenomenale wijze ! Aan de realisatie werd gedurende 5jaar met man en macht gewerkt en enorme financiële inspanningen werden geleverd. Toen Louis XIV tijdens een van de inauguraties (1661) deze pracht en praal ontdekte, bedacht hij dat Fouquet dit onmogelijk met eigen middelen kon gefinancierd hebben, de onfortuinlijke minister kreeg levenslang en belandde in de kerker. Een groot deel van de onroerende goederen werden later naar Versailles overgebracht waar de drie architecten van Vaux-le Vicomte ondertussen in opdracht van Louis XIV aan een nog grotere opdracht mochten beginnen.

Het perspektief van het park is wonderbaarlijk, alle landschapselementen werden optimaal benut en met berekende zinsbegoochelingen gecombineerd. Alle elementen die later in de andere franse formele landschapsparken werden toegepast zijn op sublieme wijze aanwezig !

Tuin te bezoeken : 8 €  alle dagen van dageraad tot zonsondergang.

Meer info: klik hier

VauxleVicomteFront2
VauxleVicomtePanorama
Youtubelogo

Tuin en Parken in Ile-de-France - binnenkort uitvoerig besproken op deze site.

 

Jardin du Musée Stéphane Mallarmé

La Roseraie du Val-de- Marne - 1,7 ha grote botanische rozentuin, adembenemde createie met niet minder dan 16.000planten met o.a alle rozen die gekweekt werden ten tijden van keizerin Josephine op 'La Malmaison ' (L'Hay-mes Roses, Ile-de- France ez

Les jardins de Villarceaux 63ha grote Franse tuin, renaissancetuin,broderiewerk in Franse stijl, watertuinen, orangerie,vertugadins, Italiaanse beeldengroepen, watertrap ( Chaussy - Ile de France)

Les jardins du Musée Albert Kahn - 4ha grote eclectische tuin, meer dan een bezoek waard , met tal van coniferen, formele franse tuinen, reproductie van de Vogezen.

Parc de Courson - Domein van de hertogen van Padoue, sinds de jaren tachtig het domein waar in lente en herfst de befaamde 'Journées des Plantes' doorgaan.

Parc de Malmaison - 19de eeuwse informele Engelse tuin ,6ha groot, voormalig domein van keizerin Josephine ( Napoleon) , met weidse uitzichten en een rivier om op te varen.

Video Jardin Albert Khan

item7e
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818 Home België Verenigd Koninkrijk vijgeboom ClematisMadameJuliaCorrevonvnn CornuskousaClaudia15septVNNNmetvlinder ViburnumcarlesiiJudiicloseupflowersvnn2 AgapanthusLochHopeVNCLUP HydrangeaserrataShiroFujieindaugVN2 astilberotlicht Astrantiamaximacloseupvninsect MiscanthussinensisKleineSilberspinne2VN SalviamicrophyllaCerroPotosicloseupvn
Share/Bookmark