DSC0818a

Plant- Informatie en kwekerij informatie

op Plantenkwekerijen.be

klik hier

Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Tuinaanleg Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Picardie

 

Normandie

 

Nord Pas de Calais

 

Ile-de- France

 

Parijs

 

Bretagne

 

Pays de la Loire

 

Centre France

 

Bourgogne

 

Rhône Alpes

 

Aquitanië

 

Languedoc-Roussillon

 

Provence- Alpes- Côte d' Azur

 

Alsace

 

Auvergne

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

fransetuinen
imagesaspx

Tuinen in Normandië

Foto20091228123900

Normandie is niet alleen bekend omwille van zijn invasiestranden uit Wereldoorlog II of zijn heerlijke kazen (Camembert), zijn Calvados, Cider en Mont-Saint Michel, het is ook een echt mekka voor de tuinliefhebber. Met zijn mild klimaat, zijn vruchtbare klei- en kalkrijke gronden biedt het een ideale voedingsbodem voor prachtige tuinen die de vergelijking met Engelse tuinen aan de overkant van het kanaal zeker kunnen doorstaan.

Wereldberoemd zijn de tuinen van de impressionistische schilder Claude Monet te Giverny, een opportuniteit om jezelf eens in het landschap van beroemde schilderijen te zien rondkuieren.

Foto20100810201535

Giverny - Tuin van Claude Monet ( Giverny - Haute Normandie )

19de eeuwse impressionistische tuin van de beroemde schilder Claude Monet verdeelt in 2 duidelijk gescheiden gedeelten nl. De Bloementuin ‘ Le Clos Normand’ en de lager gelegen Japanse watertuin met de beroemde Japanse bruggen die maar liefst 45 keer in zijn schilderijen voorkomen.

In de Bloementuin tal van klimplanten, een en meerjarigen , stokrozen en kleurige aren met een bijzonder informeel impressionistisch effect.

1893 kocht Monet het lager gelegen weiland aan de overkant van de spoorweg , dankzij de omleiding van de rivier de Ru kon hij er een mooie naturalistische watertuin ontwerpen met tal van vijvers en pittoreske Japanse bruggetjes.

Tuin te bezoeken: van april tot november - alle dagen van 9u30-18u. - Toegangsprijs informatie: klik hier

Voor een beplantingstabel en foto's - klik hier

Voor meer info: klik hier

mon2
giverny
Youtubelogo

De tuin van Claude Monet

DSC0581

Le Clos du Coudray ( Etaimpuis - Haute Normandie )

Een kwekerij als een tuin of een tuin met een kwekerij, hoe je het ook keert of draait in deze tuin zijn de planten koning ! Jean Le Bret opende in 1993 deze kwekerij en tuinen en beschikt ongetwijfeld over een van de belangrijkste privé collecties van geheel Frankrijk. Van de meer dan 8000 varieteiten in de tuinen wordt ook bijna de helft te koop aangeboden in de kwekerij, met o.a. tal van interessante collecties alpiene planten, vaste planten, dahlia’s , rozen, zeldzame struiken, bamboesoorten, primula’s, hosta’s, nationale collectie Epimedium enz...

De filosofie van deze tuin is respect voor de natuur en oog voor biodiversiteit, de tuin bevat enkele waterloopjes en diverse leefgebieden met o.a. een rotsachtig gebied, een exotische zone met bananenbomen, canna’s en boomvarens, een rozentuin, moestuin en een ‘woodland’ met schaduwminnende planten.

Tuinen te bezoeken : NIET MEER - gesloten/ pensioen

Van november tot maart is enkel de kwekerij te bezoeken van 10u tot 16u – van maandag tot donderdag. ( jaarlijkse sluiting – 15 dec – 15 jan )

Tarieven bezoek : volwassenen 7,5 €kinderen ts 6 en 14j : 3,5 €

Voor meer info en uitgebreide foto impressie : klik hier

DSC0502
DSC0637
DSC0691

Les Jardins Agapanthe - Grigneuseville - Normandie

Deze bijzondere Normandische tuin van architect Alexandre Thomas, is een wonderlijke creatie, wie de fotoboeken bekijkt en ziet hoe deze tuin enkele jaren terug nog een woestenij was, begrijpt wat men met inzet, vakmanschap ...en wat centen op korte tijd kan bereiken. De 2 tuinen, want sinds kort is er ook een uitbreiding aan de overkant van de straat zijn een opeenvolging van intieme plekjes, afgescheiden door heggen, stenen muren en tal van niveauverschillen. De varieteit aan planten is enorm, liefhebbers van mediterane planten, rozen, hydrangea's, grassoorten, verbena's e.a. zullen zeker aan hun trekken komen én overal is het aangenaam vertoeven bij de vele zitplaatsen.

Aan de tuin is ook een kleine mooi verzorgde kwekerij verbonden.

Tuin te bezoeken van mei tot september : 14u - 19 u (uitgezonderd op woensdag)

Tarief : 10 € - voor leeftijd 6-15 jaar : 5€ - jongere kinderen gratis, honden toegelaten.

Voor meer info en fotopagina : klik hier

DSC0689

Le bois des Moutiers - klik op het You tube logo om de film van deze fantastische tuin te bekijken

Youtubelogo1

Le bois des Moutiers - Varengeville sur mer - Haute Normandie - enkele km van Dieppe.

Wereldberoemde tuin van de familie Mallet in Engelse Arts & Craft stijl, met als ontwerpers het befaamde duo Edwin Luytens en Gertrude Jekyll. Deze wellicht meest Engelse tuin van Frankrijk is 12,1ha groot en ook het woonhuis werd door E. Luytens in harmonie met de tuin ontworpen. Het geheel ligt prachtig in gebed in een glooiende vallei die naar de zee toeloopt. De tuin bevat enkele zogenaamde kabinetten waar het heerlijk vertoeven is en als perfecte verlenging van het woonhuis aanvoelen, Luytens koos bewust materialen, steen, tegels en pleisterwerk die zowel in het huis als in de tuinmuren toegepast werden. Vanaf een prachtig terras heb je een schitterend zicht op de Engelse landschapstuin met woodlands. Dankzij een speling van de natuur is de ondergrond vrij zuur (ondanks de krijtrotsen op 100m afstand) , waardoor rhododenrons, azalea's en hydrangea's het er bijzonder naar hun zin hebben. De Rhododendrons (o.a. afkomstig van Himalya) zijn indrukwekkend, exemplaren tot bijna 10m hoog vormen ahw een bos waar men op slingerende paden onder door loopt. Trek alvast de nodige tijd uit want het loont absoluut de moeite en is puur genieten.

Tuinen te bezoeken vanaf 15maart tot 15 november - van 10-12u en van 14u-18uur. Bezoekers die bv. om 11 binnengaan kunnen tijdens de middagpauze rustig blijven verder wandelen en genieten..., men wordt dus niet om 12u uit de tuin gezet !!

Prijs 7€

Meer info en fotopagina : klik hier

DSC0818
DSC0909
DSC0849

Manoir d'Anjo -Shamrock collection -Varengeville sur Mer (nabij Dieppe) Normandië - grootste hydrangeacollectie ter wereld.

In heel Normandie zijn de hortensia's alomtegenwoordig maar nergens zo uitdrukkelijk als in de grootste hortensia tuin ter wereld - de Shamrock collection bij het historische domein van de Manoir d'Anjo. Robert Mallet is dan ook de kleinzoon van Guillaume Mallet , de eigenaar van het wereldberoemde 'Parc du bois des Moutiers', het unieke resultaat van de samenwerking tussen Edwin Luyttens en Gertrude Jekyll, gelegen op amper 1km van de hydrangea tuin. Corine Mallet de echtgenote van Robert reisde ook de hele wereld af om nieuwe varieteiten van hydrangea's op te sporen en alzo de grootste collectie hortensias in de wereld te realiseren. De tuin wordt de 'Shamrock collection' geheten als eerbetoon aan Ierland waar de Hortensia's ahw als onkruid gedijen.

Het bezoek aan deze tuin is een eerbetoon aan de wondere platen die de hydrangea's zijn, verfijnd, royaal bloeiend en onderhoudsvriendelijk.

Deze tuinen liggen amper op enkele km van Dieppe, een goede uitvalbasis van waaruit ook 'Le Vasterival' , ' Le Clos du Coudray' en le jardin 'Agapanthe te bezoeken zijn.

Voor meer info en uitgebreide fotopagina :klik hier

hydrangeaborders

 

Hortensia soorten- typlogie - register- informatie - foto's -herkomst - omschrijving auteurs -veredelaars

meer info - klik hier

Hydrangea macrophylla 'Cassiopée' - syn. Tambour Major - Corine Mallet 1993.jpg
DSC0183
FS

Binnenkort uitvoerige info over onderstaande tuinen: klik alvast voor een vooruitblik op de onderlijnde tuinen om naar hun site te gaan

Botanische tuinen van Vauville : in deze botanische tuin van 1943 bevinden zich meer dan 1200 planten uit het Zuidelijk halfrond, subtropische atmosferen troef.

Château de Brécy

Château de Miromesnil - Tourville sur Arques - geboorteplaats van Guy de Maupassant

Jardin des plantes de Coutances (Coutances, Manches) - een van de oudste tuinen van Normandië daterend van ca 1852, park met formele Franse, landschapelijke Engelse stijl en Italiaanse invloeden.

Le Vasterival : wonderbaarlijke tuin van wijlen Prinses Sturdza (+ 2009 Noorse Prinses), met meer dan 10.000 plantenvarieteiten, met prachtige rhododendroncollecties, magnolia's, acer japonicum, cornus....- het jaar door enkel in groep te bezoeken, prachtig in de lente !)

JardinsdesplantesdeCoutances
Jardinbotaniquedevauville
Deelnemers Open Tuinen 2015 DSC0818a Home België Verenigd Koninkrijk
Share/Bookmark