De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx

Tuinen in Oost- Schotland

klik op de regio

van uw keuze :

Scottish Borders

East Lothian

Midlothian

Fife

Kinross & Perth Shire

Angus

Aberdeenshire

Edingburgh

 

 

Tuinen in Fife (Oost Schotland)

Fifecountryside

Dit 32 km lange schiereiland dat zichzelf vaak aanprijst als ‘ the Kingdom of Fife’ was vroeger inderdaad een Pictisch vorstendom en heeft lange tijd zijn eigen identiteit en cultuur weten te bewaren. Het bevat niet alleen pittoreske visserdorpjes maar teven ook tal van schitterende golfterreinen (St-Andrews), een regionaal natuurpark en hoe kan het ook anders ...enkele bijzondere waarde volle tuinen.

Falkland Palace & Gardens ( Falkland Fife) - beheerd door de National Trust for Scotland .

Voorheen het favoriete buitenverblijf van de koningen en koninginnen van Schotland ( Stuarts) Mooie tuin met grote collectie geurende voorjaars bloeiers, zeldzame sierheesters en sierbomen. Er is ook een grote boomgaard die nog op zijn originele site van de 17 de eeuw staat ( en grootste is in beheer van de National Trust for Scotland) . Diverse oude rassen van appel, peer, kers en pruimenbomen,vanuit de boomgaard ook een prachtig zicht op het kasteel en de stad. De borders bloeien volop tot eind september met phloxen en asters die dan de bovenhand nemen, vanaf oktober is het genieten van het schitterende herfstverkleuringen doorheen het domein. Er is ook een rustbrengende vijver met waterlelies en een buiten schaakbord . Falkland Palace bezit bovendien ook het oudste tenniscourt van Groot Brittanie ( 1539). Tuin voornamelijk 20ste eeuws , heraangelegd in 1946 in ‘ Art & Crafts stijl ‘ door de bekende tuinarchitect Percy Cane.

Tuinen te bezoeken van 10u- 17 u tijdens de periode 2 maart - 1november van maandag tot zaterdag - op Zondag open van 13u - 17 u.

Toegangsprijzen : volwassenen - £ 10,5 - familie: £ 26

Voor meer bezoek info: klik hier

Foto20091216124202
Foto20091216124236
Youtubelogo

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust For Scotland, leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Kellie Castle en Gardens ( Pittenweem, Fife) beheerd door National Trust for Scotland .

Traditionele sfeervolle tuin (0,6ha) bij de ruine van een oud kasteel dat bewoond werd door 3 geliefde Schotse kunstenaars: de architect Sir Robert Lorimer, de beeldhouwer Hew Lorimer en de schilder John Henry Lorimer. De familie Lorimer beschikte ook nog eens of een 'plantswoman' met bijzondere groene vingers in de persoon van Louise Lorimer, aan wie deze tuin zijn oude rozen te danken heeft.

In deze ommuurde Arts & Craft Garden, tuin tal van paadjes met buxus, rozenbogen, secret gardens en overal ecologische beplantingen, waarbij groenten en bloemen gecombineerd worden om respectievelijk dieren aan te trekken of af te stoten, in deze tuin wordt niet gesproeid en enkel organische mest toegepast. De tuin werkt ook ook aan de conservatie van oude groenten, je vindt er o.a. een collectie rabarber en tal van oude ( en nieuwe) ziekte resistente aardappelrassen

Tuinen te bezoeken van 10- 17 u tijdens de periode 3 april - 1november van vrijdag tot dinsdag

Toegangsprijzen volwassenen : £ 8,50 €

Voor meer bezoek info: klik hier

kelliecastle
kaartfife

Copyrihgt Callum Black Creative Commons

kelliecastlegarden
b84e6ffc6b

Cambo Estate ( Kingbarns, St-Andrews, Fife)

Dit 29 ha grote domein is sinds 1688 eigendom van de familie Erskine en bevat o.a een 1 ha grote ommuurde tuin die van mei tot herfst bloeiende planten bevat, in het midden van de tuin loopt een weg met nepeta, sieruien, vrouwenmantel, winterharde geraniums , oude rozenstruiken en klimmers omringd. In het bos ook tal van galanthus (sneeuwklokjes) aanplantingen en tevens ook de heerlijk naar honing geurende Galanthus ‘ S. Arnott, verder ook diepblauwe muscari’s , anemona en hondsviooltjes. In de tuin ook tal van oude appelbomen en pruimenbomen waar klimrozen zich een weg naar het licht in banen.

In deze tuin ontdek je ook diverse borders met kruidachtige planten zoals o.a. herfstasters, eupatorium, kafferlelies, Japanse anemonen en tal van siergrassen. Een eigentijdse romantische tuin die zeker de moeite loont om te bezoeken

Tuin te bezoeken dagelijks van 10 u tot 17 u

( RHS leden gratis behalve in februari, juli en augustus)

Toegangsprijs : volwassenen £ 4 en kinderen gratis.

Het domein bevat ook B&B kamers en self catering appartementjes.

Fotogalerij : klik hier

Voor meer info over het domein : klik hier

Cambo Estate is lid van de 'Pertshire Gardens Collection ': koop een combi-ticket en geniet van 14 prachtige tuinen

meer info: klik hier

Van 11 tot 27 februari 2011

' Snowdrops by Starlight'

Spectaculaire verlichte wandeling door de Cambo-Estate- Woodlands

Meer info: http://www.snowdropsbystarlight.com

Copyrihgt Sir Peter - Cambo Estate

ff6602f6
EarlshallCastle

Earshall Castle ( Leuchars, Fife)

Deze 1,6ha grote tuin van Paul en Josine Veenhuijzen is ongetwijfeld een van de mooiste vormsnoeituinen in Schotland. De restauratie van het kasteel en ontwerp van de tuin zijn van de hand van de bekende ' Arts & Crafts architect Robert Lorimer ( zie ook Kellie Castle) . De tuin werd opgedeeld in een boomgaard, een buxusparterre, een bowlingbaan , een keukentuin en vormsnoeituin mooi van elkaar gescheiden door hagen van gesnoeide hulst en taxus.

Enkele staaltjes van Lorimers vakmanschap zijn te bewonderen in de weelderige belvédère , de houten distelpoort en stenen poort met de veelzeggende inscriptie : ' As You like it '.

Te bezoeken : op zondag 31 mei en 21 juni 14u - 17 u - anders alleen op afspraak.

Toegangsprijs: volwassenen £ 5 - kinderen gratis

Voor meer info : klik hier

earlshall
Home België Verenigd Koninkrijk
Share/Bookmark