De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx

Tuinen in Oost- Schotland

klik op de regio

van uw keuze :

Scottish Borders

East Lothian

Midlothian

Fife

Kinross & Perth Shire

Angus

Aberdeenshire

Edingburgh

 

 

Tuinen in Aberdeenshire (Oost Schotland)

Youtubelogo

Crathes Castle Gardens ( Banchory, Aberdeenshire)National Trust for Scotland

Deze ommuurde tuin van 1,5ha bestaat eigenlijk uit acht tuinen. De witte , rode en gouden tuin werden gecreerd ter nagedachtenis van Lady Sybil Burnet ( fervent aanhangster van Gertrude Jekyll) en bezielster van de tuinen. Geheel in de stijl van Gertrude Jekyll ontwierp ze haar eigen kleurschakeringen en prachtige borders met kruidachtige planten. Wereldberoemd zijn de ‘ June Border ‘.

Op het domein ook tal van oude taxushagen uit 1702 en mooie bomen en heester , via een aantal paden kan men genieten van het omliggende landschap waar tal van buizerds, eisvogeltjes, herten , rode eekhoorntjes en reigers hun habitat hebben

Tuin te bezoeken het ganse jaar door : dagelijks van 9u tot zonsondergang.

Toegangsprijs: 10,50 £ - kinderen £ 7,50

Meer info: klik hier

crathesc2

Kildrummy Castle Gardens ( Alford, Aberdeenshire)

In de vallei van Kildrummy ligt in de schaduw van de ruine van het kasteel ( 12de eeuw) een wonderbaarlijke watertuin ( 8,1ha) . Het verhaal begon toen kolonel Ogsten het landgoed in 1898 verwierf en een huis op de heuvel tegenover de ruine bouwde. Hij verbond nieuw en oud met een brug, die eigenlijk een replica was van de Auld Brig o 4 Balgownie in Aberdeen. Maar toen zijn gasten hem er op attent maakten dat hij nu wel alles had behalve een mooie tuin, schoot de kolonel in aktie . Op enkele jaren tijd slaagde een team van Japanse tuinmannen er in de kreek in de vallei tot een grote vijver met diverse watervallen en prachtige watertuin om te toveren. Ook de oude steengroeve van het kasteel werd tot een enorme rotstuin omgebouwd. Deze werd beplant met rododendrons, alpine planten, rotsheide , acers en pronkklokjes. Ter bescherming van de koude staan in de groeve tuin enorme zilversparren, lariksen en Canadese dennen. Rond de watertuin vinden we tal van Aziatische primula’s, Noord-Amerikaanse moeras-en waterplanten, papavers en mamoetblad.

Het voormalige huis van de kolonel wordt thans als hotel uitgebaat.

Tuinen te bezoeken vanaf april tot eind oktober.

Toegangsprijs volwassenen : £ 3,50

Voor meer info: klik hier

Foto20091220171728

Belangrijk :

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust For Scotland, leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Foto20091220171507
Pitmeddenborder

Pitmedden Garden ( Pitmeddon, Ellon, Aberdeenshire)

In Pitmedden Garden

Het rustig glooiende landschap van Aberdeenshire vormt een bijzonder sterk contrast met de 6ha grote Renaissance tuin (1675) van Pitmedden en zijn strakke formele groen architectuur .

De Schotse formele tuin werd in de jaren 1950 zeer nauwgezet gerestaureerd door de Nationale Trust for Scotland, 4 parterres werden heringericht met in de zomer niet minder dan 40.000 schitterende bloeiende planten .

Naast de perkplanten in de parterres zijn er ook tal van kruidige borders, taxusbomen, leibomen en tal van oude Schotse appelrassen.

Te bezoeken van 1 mei tot 30 september : 10u – 17u30

 

Voor meer info : klik hier

Home België Verenigd Koninkrijk
Share/Bookmark