De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx

Tuinen in Cornwall

Cornwall is ontegensprekelijk een land van mythen en legenden, goede en kwade geesten dolen 's nachts door het ruige landschap. Even buiten Tintagel staat het vermoedelijke kasteel van de legendarische koning Arthur en wat verder ligt Merlin's Cave. In dit zuidelijkste graafschap heerst een zeer zacht klimaat, zomers duren langer en zijn ook warmer dan in de rest van het land. Mede dankzij dit mild klimaat is Cornwall een echt paradijs voor tuinliefhebbers, je kan er o.a. de befaamde 'Lost Gardens of Heligan', Trewithen Gardens, Pine lodge Gardens en het wereldberoemde ' Eden Project' bezoeken.

Voor een overzicht film van het county en de te bezoeken tuinen klik hier (of op de foto)

cornwallgardens Youtubelogo

Cornwall County movies - klik op logo van You Tube

Antony House (Torpoint , Cornwall)

Formele tuin in Cornwall van 10,1 ha in beheer door de National Trust en een bostuin van 20,2 ha beheert door Sir Richard Carew Pole (huidig president van de RHS ). De formele tuinen bestaan uit een knooptuin, rozen, vaste planten, een nationale collectie hemerocallis (610 varieteiten) en een Japanse vijver. Het bosgedeelte van Antony House is een mooi voorbeeld van de trend om in de 19de eeuw planten uit Noord-Amerika en Azie naar Groot –Britannië te halen. In het milde en vochtige climaat voelen de talrijke camelia’s, azalea’s en rhododendrons zich prima in hun sas, ook tal van andere zuurminnende planten voelen zich opperbest in de vallei bij de rivier de Lynher. Sir Richard Carew Pole is ook houder van de nationale collectie camelia’s . In de tuinen ook meer dan honderd schitterend bloeiende magnolia’s in de lente, bloembollen en andere vroegbloeiende heesters.

Tuinen te bezoeken:

Woodland Gardens – 1 maart tot 31 oktober - 11u – 17u30 – kost £ 4,5

House & Gardens - 1 april – 29 oktober - 13 u – 17 u - kost volwassenen £ 6,3 - Kinderen - £ 3,15

Voor meer info: klik hier

antonyhouse

 

Tuinen in de andere Counties van Zuid-West Engeland

 

- Wiltshire

- Dorset

- Somerset

- Devon

- Cornwall

 

Klik op de naam !

P1120937

Belangrijke info

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust - leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Engelse plantenkwekerijen

Op zoek naar Engelse plantenkwekerijen & nurseries ?

klik hier

DSCF0042aJPG

Caerhays Castle Gardens (Corran St Austell , Cornwall)

Deze 18de en 19de eeuwse bostuin in Cornwall werd ontworpen door John Charles Williams, die tal van plantenjagers van de 19de eeuw flink financierde onder hen o.a Ernest Wilson en George Forest. Uit afgelegen berggebieden in het Verre Oosten brachten deze tal van onbekende en zeldzame plantensoorten mee. Langs de kronkelende paden van de tuin ontdekt u sublieme collecties van camelia’s rhododendrons, azalea’s, magnolia’s, varens, nothofagus, esdoorns, eiken en een gevarieerde onderbeplanting. Caerhays Castle is ook houder van een nationale collectie magnolia's en kan er tevens prat op gaan dat de camellia x williamsii (populairste en meest geteelte soort) van bij hun komt . Ook op vandaag is men er vollop bezig met nieuwe hybriden te produceren.

De verkoop van de planten van Caerhays Gardens gaat door via Burncoose Nurseries dat makkelijker toegangkelijk is dan Caerhays Castele.

Tuinen te bezoeken van 15 februari tot 31 mei – iedere dag 7 op 7 - van 10 u tot 17 u

Toegangsprijs volwassenen : 5,5 £ - kinderen onder 16j : 2,5 £

Voor meer info: klik hier

webmap
DSCF0039JPG

Glendurgan Garden (Mawnan Smith, Falmouth , Cornwall)

Deze 8,1 ha grote subtropische tuin in Cornwall werd rond 1820 aangelegd door de quaker handelaar Alfred Fox. Net als de andere quakers probeerde Fox in zijn tuin een stukje aards paradijs te realiseren. Wie langs de ontelbare collecties rhododendrons, camelia’s en magnolia’s wandelt zal moeten toegeven dat het doel bijna bereikt werd. Alhoewel de tuin net als de andere Cornishtuinen in het voorjaar er prachtig uit ziet is hij midden de zomerperiode echt onweerstaanbaar. Boomvarens, bamboes, bananebomen, enorme gunnera’s manicata en palmbomen in gezelschap van aloe vera’s met wel 6m hoge bloempollen brengen alle bezoekers in verbazing. Verder vindt u er ook bolle hagen van laurierkers, vaantjesbomen, hemelbomen, christusdoorn en liriodendron tulipifera (tulpenbomen) .

Tuin te bezoeken van 14 februari tot 31 oktober – dinsdag tot zaterdag van 10 u30 tot 17 u30

Toegangsprijs volwassenen : 6,4 £ - kinderen onder 16j : 3,20 £

Voor meer bezoek info: klik hier

glendurgan Youtubelogo1

Glendurgan Garden - klik op het logo van You Tube om te filmbeelden te ontdekken

Exoten en subtropische plantenkwekerijen

Op zoek naar bijzondere exemplaren van tropische en subtropische planten

klik hier

pxGlendurganAgave02

The Lost Gardens of Heligan (Pentewall, St Austin , Cornwall)

Geschiedenis :

Meer dan 400 jaar resideerde de familie Tremayne in het toenmalige 1000 ha grote domein tussen Pentewan en Goran. Het domein was volledig zelfbedruipend, bossen, boerderijen, steengroeve, graanmolens en zelfs een brouwerij bezorgden de familie een meer dan royaal inkomen. In de 19 de eeuw bouwden Henry Hawkins Tremayne en John Tremayne op het domein een 57 ha grote subtropische tuin en 100 ha prachtige woodlands uit. Bomen, planten en struiken van over alle continenten werden aangevoerd en een 22 koppen tellende tuinstaf onderhield dit juweeltje...tot de eerste Wereldoorlog aanbrak. De voltallige tuinbrigade van Heligan werd ingelijfd bij de ‘Light Infantry’ van de Duke of Cornwall en trok naar het slagveld in de Westhoek, amper 6 tuinlieden overleefden de loopgravenoorlog aan de Ijzer.

Daarna volgde een periode van verval, door economische omstandigheden werd het huis verhuurd en de opeenvolgende bewoners dienden noodgedwongen de tuinen aan hun lot over te laten en zo raakten ze langzaam verborgen onder meters hoge braamstruiken, klimop en wilde planten....tot ze in 1991 door een afstammeling van de Tremaynes(John Willis) en Tim Smit en John Nelson in samenwerking met een heus leger vrijwilligers opnieuw in het daglicht gesteld werden en een titanenwerk van restauratie kon beginnen.

De groententuin – bloementuin en fruittuin :

Vier ommuurde tuinen met serres stonden ooit in voor de nutsvoorzieningen van het ‘Big House’. Op vandaag produceert Heligan opnieuw 300 varieteiten van fruit en groenten. De meloentuin beschikt zelfs over de enige nog bestaande ( in GB)met stalmest verwarmde ananas ‘kuil, de serres produceren citrusvruchten, druiven en perziken.

De Jungle :

Vanaf het ‘ grote huis ‘ kijkt met neer op de vallei die het verbindt met het dorpje Mevagissy. In deze beschermde vallei ontdekte men een enorme collectie sub-tropische planten die het in de bijzondere klimaatomstandigheden van Cornwall ondanks alles bijzonder goed bleven doen. Hier huist de grootste collectie boomvarens en palmbomen van GB.

De verloren vallei

Dit gebied met een geschiedenis van houtskool branden en een mooi meer wordt doorkruist door talrijke (herontdekte) wandelpaden en thans vollop gerestaureerd

Verder ontdekt u tijdens een bezoek op het domein Italiaanse en Nieuw-Zeelandse tuinen, tempelgebouwen, een kristalgrot, een heus ravijn met kronkelende paden en zo veel meer....

Openinstijden - bezoekersinfo:

Tuinen te bezoeken : iedere dag behalve de dag voor kerstdag en kerstdag zelf. Van april tot september : 10 – 18 u ( lste boeking om 16u30) - Van oktober tot maart : 10u – 17u ( lste boeking om 15u30 )

Toegangsprijs – volwassenen : £ 8,5 - kinderen ( 5-16j) £ 5,0

Plantencentrum Heligan : bijzondere planten te koop

Voor meer info: klik hier

l Youtubelogo2

The Lost Gardens of Heligan (Pentewall, St Austin , Cornwall) klik op logo om film te bekijken.

l2
l3
lostgardensheliganwaterspuwer
lostgardensofheliganvijver
Youtubelogo4

Treslissick Garden (Feock, Truro , Cornwall)

Deze vrij recente’ tuin in Cornwall omvat 8,5ha en 151 ha parklandschap aansluitend op de tuinen. De echte beplanting werd rond 1937 aangevat door de familie Copeland nadat ze Trelissick geÎrfd hadden. De tuin biedt naast zijn mooie beplanting met magnolia’s, rododendronhybriden, camelia’s en dicksonia antartica’s (boomvarens) tevens prachtige vergezichten op de open zee en het kustlandschap. In de beschutting van de vallei doen niet alleen de exoten het goed, door de hoge waterstand floreren ook de Gunnera Manicata’s , moerasarondskelken, himalaya primula’s en Rodgersia’s. Verder zijn er ook twee groenten- en fruittuinen , die dankzij de ommuring genieten van de luwte en een micro klimaat bieden voor vroege groenten en fruit. In de fruit tuin ook een collectie vijgebomen. In de tuinen verder ook Eucalyptus bomen, diverse palmsoorten, Ginko biloba en tal van hydrangea varieteiten . Voorjaar en begin zomer zijn ideale periodes om de tuinen te bezoeken. De tuinen worden beheerd door de National Trust. Er is ook plantenverkoop op het domein.

Tuinen te bezoeken:

14 februari tot 1 november :iedere dag 10 u 30 –17 u30

2 november tot 23 december : iedere dag van 11 – 16u

2 januari tot 13 februari : iedere dag van 11 – 16 u

Toegangsprijs volwassenen: £7 - kinderen £ 3,50

Plantencenter op het domein met verkoop planten

Voor meer bezoek info: klik hier

pxTrelissickbridge

foto- Eva Kröcher -Gnu licence

varieteitbladverliezendeazale
trewithen

Trewithen ( Truro , Cornwall)

Wie weinig tijd heeft en toch een goed idee van de typische ‘ Cornish Gardens’ wenst te hebben kan volstaan met een bezoek aan Trewithen. Deze 10ha grote tuin in Cornwall bevat alle ingredienten die de tuinen in Cornwall zo interessant maken en....zelfs meer.

Trewithen beschikt net als vele andere tuinen niet alleen over tal van bijzondere introducties uit Azie en zelfs over de speciale Ceanothus arboreus ‘ Trewithen Blue’...maar toch is het in zekere zin het gazon dat een belangrijke rol speelt.Vanaf het huis ontrolt het zich met langs weers zijden prachtige ‘ borders’ van grote magnolia’s die langzaam maar zeker plaats ruimen voor de kleinere struiken , de verhoudingen zijn architecturaal perfect !

Verder beschikken de tuinen nog over een lelievijver, fontein, mooie vaste plantenborders, een pergola met wisteria en een tuin met wat formelere aanleg. Sinds kort ( 2008) beschikt Trewithen ook over een schitterende rozentuin die met zijn meer dan 3000 rozen ( gaande van 17de eeuwse tot hedendaagse varieteiten ) bewijst dat rozentuinen in het vochtige en (te) milde klimaat van Cornwall wel degelijkt tot schitterende resultaten kunnen leiden .

Tuinen te bezoeken : van 1 maart tot 30 september – van maandag tot zaterdag– tussen 10- 16u30

Plantencenter op het domein - verkoop planten.

Toegangsprijs volwassenen : £ 5 - kinderen ( 5-16j) : £ 2,50 . Voor meer bezoek info: klik hier

trewithenrosegarden

Tresco Abbey Gardens (Tresco, Scilly eilanden Cornwall)

30 miles verwijderd van het vaste land van Cornwall op het kleine eiland Tresco bevindt zich een van de spectaculairste tuinen van Groot-Brittanie, vaak wordt dit dan ook het ‘Kew Gardens’ zonder glas genoemd. Op een domein van 17ha verdeeld in 3 terrassen en beschut tegen de heersende winden door hoge schermen van cypressen en dennen groeien niet minder dan 20.000 planten uit 80 verschillende landen. Deze superbe tropische tuinen in Cornwall bevatten o.a. protea’s uit Zuid-Afrika , succulenten uit Mexico, Metrosideros excelsus uit Nieuw Zeeland, aloes , banksia’s en allen bloeien ze buiten in open lucht. Zelfs tijdens de wintermaanden staan niet minder dan 300 planten volop in bloei ! Hier telen de dadelpalmen welig, voelt de Echia , Abutilon, Furcraea alsook de Strelitzia zich thuis... Niet bij de deur, maar beslist de verplaatsing waard eens men toch reeds in Cornwall is.

Transport naar Tresco is mogelijk via Ferry, vliegtuig en helicopter – klik hier

 

Tuinen te bezoeken : iedere dag van het jaar van 10 – 16 u.

Toegangsprijs : volwassenen 9£ - kinderen gratis

Voor meer bezoek info: klik hier

Telopeakopie
pxTrescoAbbeyGardenArch
Youtubelogo3
ls01kopie
Protea22kopie
eshighgoldclipimage0020002kopie
pxTrescoAbbeyGardensJPG
m11proteacynaroides2largekopie
proteanerikopie

The Eden Project (Bodelva, St- Austell, Cornwall)

Het edenproject (14,9ha) in Cornwall beschikt over de 2 grootste kassen (biosferen) ter wereld. Het project vestigt de aandacht op het belang van planten voor een leefbare wereld. Er is o.a. een koepel met een tropisch klimaat en een ander met een gematigd warm klimaat ( mediteraan..) In de tropische kas groeien meer dan 1000 plantensoorten , je vindt er riviertjes, watervallen , bomen van reeds meer dan 30m hoogte, informatie over het maken van papier, chocolade, koffie, rubber enz..., langs de paden door de jungle vind je tal van info. In het totaal groeien in de gezamelijke kassen meer dan 5 miljoen planten en ook tal van insecten zoals vlinders, sluipwespen, bidsprinkhanen en hagedissen die fungeren als biologische bestrijders van plaaginsecten. In de mediterane biosfeer heel wat planten uit de lookfamilie,planten met wasachtig blad, stekels en grijsbehaarde planten, kurkeiken, lelies en orchideeën....

Binnenkort zal in een nieuwe constructie ' The Edge' ook een woestijn met oase nagebouwd worden.

 

meer info over bezoekmogelijkheden : klik hier

edenprojectlarge
banrockarchv1051

 

Even geduld , hier wordt nog stevig aan gewerkt, binnenkort heel wat meer mooie tuinen online !

Home België Verenigd Koninkrijk
Share/Bookmark