De tuin van Maurice:

2,5 ha grote vasteplantentuin in Engelse cottagestijl

klik hier

Groot Britannië liefhebbers
Home België
Nederland Frankrijk Logies en reisinfo   Seizoenfoto's Links Contact
Verenigd Koninkrijk Ierland

 

Zuid-Oost Engeland

 

Zuid-West Engeland

 

Midden Engeland

 

Oost Engeland

 

Noord Engeland

 

Schotse Oostkust

 

Schotse Westkust en Higlands

 

Noord Ierland

 

Kanaaleilanden

 

 

Plantenkwekerijen met show of voorbeeldtuinen

 

Homepagina

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

verenigdkoninkrijk
imagesaspx

Belangrijke info

Heel wat tuinen worden beheerd door de National Trust - leden hebben gratis toegang - het is vaak interessant om een lidmaatschap te overwegen: klik hier

Tuinen in Zuid-West Engeland

Somerset - County

Somerset County is vol van contrasten, prachtige uitgestrekte stranden en ongerepte wilde landschappen volgen elkaar op, er is het nationale park van Exmoor en 3 ‘ areas of Outstanding Natural Beauty ( 3 buitengewoon mooie natuurgebieden ) . Verborgen in het rurale landschap ontdekt men talloze historische dorpjes en kastelen én hoe kan het ook anders talloze schitterende tuinen om te bezoeken.

Klik op de afbeelding hiernaast en bekijk de promotiefilm van de toeristische dienst van Somserset over hun 'gardens'

videosomsetcounty
webmap

Barrington Court Gardens (Ilminster ,Somerset )

Elegante formele tuinen geinspireerd door Gertrude Jekyll, met diverse tuinkamers, een moestuin die ook het restaurant van verse groenten en kruiden voorziet, een lelievijver, een white garden en een arboretum dat er in de herfst schitterend uit ziet. Het gebouw zelf in Tudor stijl werd in 1920 door de familie Lyle gerestaureerd en is vanaf 2009 te bezichtigen door bezoekers

Tuinen te bezoeken van maart tot oktober

– iedere dag behalve woensdag – 11u tot 16u 30 ( 17u )

Toegangsprijs volwassenen : £ 7

Meer bezoek info : klik hier

barringtoncourt

 

Andere Counties van Zuid-West Engeland met prachtige te bezoeken tuinen en parken

 

- Wiltshire

- Dorset

- Somerset

- Devon

- Cornwall

 

Klik op de naam !

The Bisshop Palace Gardens (Wells ,Somerset )

Historische tuinen en middeleeuws kasteel dat gedurende meer dan 800 jaar de verblijfplaats waren van de bischoppen van Bath en Wells. De tuinen zouden reeds bestaan hebben voor de bischoppen in 1206 er hun intrek namen. In het midden van de 19de eeuw werden de tuinen door bischop George Henry Law grondig heringericht

De huidige tuinen zijn 14ha groot en bevatten een bijzondere collectie bomen met o.a. Paulownia Tomentosa, Davida Involucrata, Juglans Nigra, Ailanthus altissima, diverse soorten Catalpa, moerbei, Ginko Biloba, Liriodendron (tulpenbomen), metasequoia enz...

Tuinen te bezoeken van 1 april tot 31 oktober van zondag tot vrijdag : 10u30 – 18 u en op zaterdag tot 14u.

Open van 1 november tot 20 december van woensdag tot zondag : 10u30 – 16u30

Toegangsprijs : volwassenen £ 5 - kinderen £ 2,20

Meer bezoek info: klik hier

moat180h
bischopspalacegarden

Cothay Manor (Greenham ,Wellington, Somerset )

4,9 ha grote tuin, grotendeels ontworpen door de vorige eigenaar Reginald Cooper, die zowel bevriend was met de eigenaar van Sissinghurst als deze van Hidecote Manor. Bepaalde elementen in deze tuinen doen ook ergens denken aan deze 2 beroemde tuinen, alhoewel dient gezegd dat Cothay Manor in 1920 ontworpen werd en Sissinghurst (Kent) pas in 1932. Het ontwerp van 1920 is grotendeelsbewaard en vrij formeel opgevat met een centrale taxus laan en links en rechts daarvan separate tuinkamers. De huidige eigenaars hebben de tuin gevoelig uitgebreid met o.a. een gang van bolaccacia’s met een onderbeplanting van kattenkruid(Nepeta) en witte tulpen. Achter de formele tuinen vindt u thans ook een 2,7 ha grote informele tuin, met wilde bloemenweide, moerastuin en woodlands.

Tuinen te bezoeken van Pasen tot september – op woensdag, donderdag, zondag en feestdagen

Openingsuren : 11u – 17 u

Toegangsprijs: volwassenen – 5£ - kinderen <12j : £ 2,15

Meer info: klik hier

bishopsroom
westface

Dunster Castle (Dunster ,Minehead, Somerset )

Dit romantisch kasteel dat gedurende meer dan 1000 jaar vanop zijn heuvel als versterkt fort over de omgeving van Exmoor waakte biedt schitterende vergezichten. Het domein beschikt over diverse terrastuinen met tropische planten en herbergt ondermeer de nationale collectie van aardbeibomen. Verder ook tal van gunnera’s, bamboe, boomvarens en vele andere exoten.

De tuinen zijn het hele jaar door te bezoeken – 11 u – 16 u ( van maart tot nov tot 17u)

Voor meer info: klik hier

Engelse plantenkwekerijen

Op zoek naar Engelse plantenkwekerijen & nurseries ?

klik hier

dunsterkasteel

Hestercombe Garden (Cheddon Fitzpaine, Taunton, Somerset )

Dit 20,2 ha grote domein omvat zowel een prachtige Engelse landschapstuin als een 20ste eeuwse formele tuin. De edwardiaanse formele tuin werd in 1906 ontworpen door Edwin Luytens en beplant door Gertrude Jekyll. De idyllische georgiaanse landschapstuin dateert van eind 18de eeuw en werd in 1997 voor het eerst in meer dan 125 jaar weer voor het publiek opengesteld onder de naam ‘ Secret Landscape Garden ‘ .

U ontdekt er de sublieme beplantingsplannen van Gertrude Jekyll met prachtige kleurschakeringen van lichtblauw en geel tot oranje en rood (bergenia’s, pioenen, witte lelies, delphinium, irissen) . Vanaf de ‘ Dutch Garden’ vangt u de eerste glimp op van de landschapstuin met wandelingen door het bos, langs klassieke tempels, een mausoleum, heksenhut en ‘ the great Cascade’ (waterval).

De tuinen zijn te bezoeken het hele jaar door – 10 u – 18 u ( behalve in de kerstperiode )

Toegangsprijs: volwassenen = 7,95 £ (incl. 2 kinderen )

Voor meer info: klik hier

 

Interesse in de grondregels van de Engelse landschapsstijl tijdens de 18 de eeuw ?

18de eeuwse Engelse invloed

hestercombegarden
hestercombelandschapstuin
Youtubelogo

Klik op het You Tube log om een video impressie van de Hestercombe Garden te zien

Greencombe (Porlock, Somerset )

Op bijzondere wijze wist de eigenares Joan Lorraine van deze 1,4 ha grote tuin op het noorden ( 2 maand geen zon ) een magisch geheel te creeren. Deze formele tuin bestaat uit een zee van hydrangea’s, lelies, rozen en vaste planten in combinatie met een perfect gazon, langs het bospad huizen tal van rhododendrons en azalea’s . In het voorjaar geven de bloembollen en rhodo’s de toon aan, in het najaar de esdoorns en ander loofbomen met hun herfstkleuren. Joan Lorraine (reeds 40j actief in de tuin) is tevens houdster van 4 nationale collecties : Erythronium, Polystichum, Gaultheria en Vaccinium. De tuin wordt volledig biologisch onderhouden en heeft een bijzonder soort ‘ naturel’ , niets lijkt gepland of gestructureerd.

Tuinen te bezoeken van April tot eind July - van 14u tot 18 u op zaterdag, zondag, maandag , dinsdag en woensdag.

Toegangsprijs volwassenen : 5 £ - kinderen onder 16j -

Meer info: klik hier http://www.greencombe.org.uk/

RoseDentellesdeMalines
generalview2

Lytes Cary Manor (Charlton Mackrell, Somerton, Somerset )

Dit prachtige gebouw en tuin was ooit de woonplaats van de middeleeuwse herborist Henry Lyte. Bezoekers kunnen hun licht opsteken over zijn 16de eeuwse plantenlijst : 'Lytes Herbal. De tuin werd de voorbije eeuw gerestaureed en bevat diverse tuinkamers, heel wat topiary en borders met kruidachtige planten. In de tuin ook nog heel wat planten die Lyte indertijd cultiveerde.

Tuinen te bezoeken van 14 maart tot 1 november – 11 u – 17 u

Voor meer info: klik hier

pxLytesCary2009EastfrontfrombeyondhahaJPG

Montacute House (Montacute, Yeoville, Somerset )

Dit Elisabethaanse huis opgetrokken in geelgoude hamsteen (lokale steen)wordt vaak als een van de mooiste huizen van Engeland beschouwd. Lord George Curzon huurde het huis in 1915 om er met zijn maitresse schrijfster Elinor Gryn te vertoeven. De tuin bevat alle elementen die bij dit soort landgoed passen: geknipte oeroude taxushagen, brede borders , oude rosen met hosta's , pioenen en voorjaarsbollen als onderbeplanting. Er zijn diverse parterres, druivenkassen, groenten en kruiden, fruitbomen..

De tuin is dan ook het resultaat van tal van tuiniers: Vita Sackville West, Graham Stuart Thomas, William Robinson en Phyllis Reiss van het nabijgelegen Tintinhull House.

Tuinen te bezoeken van 13 maart tot 1 november – 11 u – 17 u - andere periodes van 11 tot 16u

Toegangsprijs tuinen : volwassenen £ 6 -kinderen 3£

Voor meer bezoek info: klik hier

montacutehousegarden
SummerhouseAtMontacuteHouseMedium1

Tintinhull House (Tintinhull , Yeoville, Somerset )

Deze prachtige formele tuin werd tussen de 2 wereldoorlogen aangelegd door Phyllis Reiss en wordt algemeen beschouwd als een van de perfectste tuinen van Engeland. In haar geheel eigen stijl maakte Reiss met zachtgekleurde steen en strakke taxushagen een groot aantal charmante tuinkamers die door magistrale zichtlijnen verbonden werden. U vindt er o.a een mooie collectie azalea's, een kleine verzonken tuin met rond een fontein diverse lelies, witte rozen en anemonen, een landelijke nutstuin, en een vijvertuin , aangelegd ter nagedachtenis van haar lievelingsneef, een piloot die tijdens WOII werd neergehaald.

Tuinen te bezoeken van 14 maart tot 1 november – 11 u – 17 u - andere periodes van 11 tot 16u

Toegangsprijs tuinen : volwassenen £ 5,60 -kinderen 2,90£

Voor meer info: klik hier

England52807035
Tintinhullhouse

East Lambrook Manor Gardens (South Petherton Somerset )

Deze privé cottage tuin van 0,5 ha werd ontworpen door de beroemde plantenvrouwMargery Fish ‘. Toen ze in 1956 haar eerste boek publiceerde ‘ We made a garden’ vertelde ze het verhaal van deze tuin en hoe er gekozen werd voor een natuurlijke informele beplantingsstijl en een ‘safe heaven’ voor talloze met uitsterven bedreigde planten. Magery lanceerde met haar boeken definitief de cottage stijl waar men geen personeel meer echt nodig heeft, waar ietwat informeel en rommelig best leuk kan zijn, in plaats van onkruid te wieden plantte ze bodembedekkers (sneeuwklokjes, euphorbia, ooievaarsbek, akelei.....) Ze ontwierp een vochtig gedeelte voor bos en schaduw en ook een droge helling voor zilvergrijze bladplanten Èn dit was voor deze tijd compleet nieuw.

Margery vond het bovendien fantastisch om zelf alle beplantingen te doen, te weten wat waar en wanneer er geplant werd, het creeerde een soort verwantschap, een intimiteit met de planten die de tuineigenaars die met personeel werkten nooit hadden ervaren.

De tuin is momenteel eigendom van dhr en Mevr. Robert en Marianne Williams – annex aan de tuin is ook een uitstekende kwekerij te bezoeken.

Toegangsprijs tuinbezoek : volwassenen £ 3,50 -kinderen onder 15j gratis

Voor meer bezoek info: klik hier

Foto20091124101551
Youtubelogo1

Klik op het You Tube log om een video impressie van de East Lambrook Manor Gardens te zien

Foto20091124101711

Zuid-West Engeland

Tuinen in Wiltshire & Dorset County

klik hier

Zuid-West Engeland

Tuinen in Devon County

klik hier

Zuid-West Engeland

Tuinen in Cornwall

klik hier

Home België Verenigd Koninkrijk
Share/Bookmark